En güvenilir, fiyatı en uygun balık; Kültür Balığı
Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Güngör Urasın 12 Temmuz 2010 tarihli yazısında balık avının yasak olduğu dönemde yenilmesi en uygun balığın çiftlik balığı olduğu anlatılıyor. Uras, yazısında çiftlik balığının üretim koşullarını ve özelliklerini anlatıyor ve balık avının yasak olduğu dönemde Gana ve Somali gibi ülkelerden ithal edilen balıkların sağlık açısından güvenilirliğinin belirsiz olduğuna değinerek mevsim dışı en sağlıklı ve fiyatı en makul balığın çiftlik balığı olduğunu unutmayınız diye yazıyor.
Ülkemizdeki kültür balığı üretiminin yaklaşık yüzde 70inin Milas kıyılarında üretilmesi ve bu üretimin büyük çoğunluğunu odamız üyeleri tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle Güngör Urasın yazısını ilginize sunuyoruz.
Bugünlerde balık satın alacaksanız veya lokantada garsonunuza balık siparişi verecekseniz tavsiyem çiftlik balığı ısmarlamanız. Denizlerde balık avı yasağı var. Yurtdışından Ganadan, Somaliden ithal edilen balıkları yiyecek yerde veya deniz levreği ve çipurası adı altında çiftlik balığına yüksek fiyatlar ödeyecek yerde, yiğitlik sizde kalsın doğrudan Ben çiftlik balığı istiyorum deyiniz. Çiftlik balığı da denizde yetişiyor. Hem de kontrollü olarak. Hem sağlıklı, hem lezzetli. Hem de halkımız bu sayede makul fiyatla balık yiyor.
Yazının başında fiyat vereyim. Çipuranın denizdeki çiftlikten çıkışta kilosu 8.00 TL, levreğin 7.50 TL. Tabii ki perakende fiyatı bu fiyatın üzerinde ama hiçbir zaman iki katı değil. Halbuki ithal balığa ve deniz balığı diye yutturulan çiftlik balıklarına dünya kadar para istiyorlar.
Denizlerimizden 2009da 380 bin ton balık üretildi. Bunun 204 bin tonu hamsi. Demek ki hamsi dışındaki deniz balıkları üretimi 176 bin ton. TÜİKin verilerine göre 2009 yılında çiftliklerdeki balık üretimi ise 158 bin ton. Açık anlatım ile çiftliklerde yetiştirilen balık miktarı, hamsi hariç denizlerden yakalanan balık miktarına yaklaşmış. Demek ki çiftlik balığı olmasa balıksız kalacağız. Veya daha çok Somali ve Ganadan gelen balıkları yemeğe mahkum olacağız.
Çiftlik balığı sağlıklıÇiftliklerde en çok çipura ve levrek yetiştiriliyor. 2009da denizden avlanan çipura 1.186 ton, çiftlikte üretilen 28.362 ton. Denizden yakalanan levrek 615 ton. Çiftlikte üretilen 46.554 ton. Çiftliklerde çipura 14 ayda, levrek 18 ayda porsiyonluk boya (350-400 gr) ulaşıyor. Balıkların büyümesi istenirse süre 4 yıla kadar çıkıyor. Doğa balığı küçük balığı yiyerek, çiftlik balığı ise balık ununu yiyerek besleniyor.Balık larvaları (yavruları) belli büyüklüğe gelinceye kadar steril sularda, daha sonra 45 grama gelinceye kadar havuzlarda besleniyor. 2 gramdan itibaren denizdeki ağların içine atılıyor.
Bana anlatıldığına göre, çiftlik balığı 1 kg et ağırlığına gelinceye kadar 2 kg yem yiyor. Yemin yüzde 45i balık unu, yüzde 10u balık yağı. Kalanı soya, mısır ve vitamin. Yemin ham maddesinin yüzde 80i yerli, yüzde 20si ithal.Çiftlik balığında maliyetin yüzde 60ını yem teşkil ediyor. Aşı, işçilik ve sabit giderlerle maliyet 3.5 euroyu buluyor.
Talebi dengeliyor Balığın boyu ve ağırlığı arttıkça sınai maliyet de artıyor. Tüketiciye ulaşıncaya ambalaj, taşıma ve pazarlama yükü de biniyor. Yasal balık çiftliklerinin tamamı açık denize çıktı. Kıyılardan uzaklaştı. Taşınma maliyetlerini karşılamaya çabalarlarken krizden olumsuz etkilendiler. Çoğu finansal sorunlarla boğuşuyor. Alıcılar ödemeleri aksattı. Senetler ve çekler ödenemez oldu. Bankalar krediyi kesti. Nakit girişi durdu. Bunu gören ve riskten korkan balık yemi üreticileri satışlarda vadeyi kısalttı. Peşine döndü. Balık çiftliklerinin yaşaması lazım. Hem ekonomimiz için hem de balık yiyecek halkımız için.
Çiftlik balığının (üreticilerinin değil, balık hazretlerinin) avukatlığını yapıyorum. Çünkü gördüm ki, yasal çiftliklerde üretilen çiftlik balıklarının ne olduğu belli. Tabii ki ne olduğundan emin iseniz öncelikle mevsiminde deniz balığını yiyiniz. Ama mevsim dışı en sağlıklı ve fiyatı en makul balığın çiftlik balığı olduğunu unutmayınız.