DOLAR
34,5206
EURO
36,1768
ALTIN
2.962,95
BIST
9.367,77










3 FAZLI ÜRETİM YAPAN ZEYTİNYAĞI İŞLETMELERİMİZE 2 FAZLI ÜRETİME GEÇİŞ ZORUNLULUĞU HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİK

3 FAZLI ÜRETİM YAPAN ZEYTİNYAĞI İŞLETMELERİMİZE 2 FAZLI ÜRETİME GEÇİŞ ZORUNLULUĞU HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİK
04.05.2023 16:59
0
A+
A-

Milas Ticaret ve Sanayi Odası olarak 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerimize 2 fazlı üretime geçiş zorunluluğu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledik.

Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz toplantıda Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem KONUK, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürü Kadriye Aybüke ÇOŞAR, Çevre Mühendisi Sami SALİM ve Çevre Mühendisi Yusuf KÖROĞLU odamızı ziyaret ederek İl Müdür Yardımcısı Adem KONUK tarafından toplantımız gerçekleştirilmiştir.

Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem KONUK ‘’Bakanlığımızca 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerine 15 Eylül’e kadar 2 fazlı üretime geçiş zorunluluğu getirildi. Zeytinyağı işletmelerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerini en aza indirmek, su kirliliğin önlenmesi ve su tüketiminin azaltılması amacıyla ‘Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi’ 23.01.2023 tarihinde yayımlanmıştır. Bu genelgenin getirdiği yükümlülükler doğrultusunda zeytinyağı işletmelerinin 3 fazlı üretimi sonucu oluşan atık su miktarları ve kirlilik yükleri düşürülecek olup Türkiye genelinde yer alan ve 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinin 15 Eylül’e kadar 2 fazlı sisteme geçişi zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye’de 816 adet 2 fazli,444 adet 3 fazlı, 4 adet de taş baskı üretim yapmak üzere toplam 1264 zeytinyağı üretim tesisinin faaliyet göstermekte olup 3 fazlı ve 2 fazlı üretimde elde edilen ürün miktarında fark olmamakla beraber 2 fazlı üretimde zeytinyağı kalitesi daha yüksektir. Zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan atık su miktarında, 3 fazlı üretimden 2 faza geçilmesiyle yüzde 75 oranında azalma beklenmekte olup “Türkiye’de 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan toplam kirlilik yükü, hali hazırda ton başına 96 kilogram kimyasal oksijen ihtiyacıyken (KOl) 2 faza geçiş ile bu miktarın yüzde 98 azalarak ton başına 1,25 kilogram KOl’ye düşmesi amaçlanmaktadır.’’ Dedi.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem KONUK konu hakkında işletme sahiplerinden gelecek tüm istek ve talepleri bir dosya halinde bakanlığa sunacağını ve destek olacağını belirtti.