DOLAR
34,5546
EURO
36,1936
ALTIN
2.985,38
BIST
9.367,77










ZEYTİNYAĞI FABRİKALARININ SAHİPLERİ MİTSODAN DESTEK İSTEDİ

ZEYTİNYAĞI FABRİKALARININ SAHİPLERİ MİTSODAN DESTEK İSTEDİ
06.08.2013 17:52
0
A+
A-

*Mühürlenen fabrikaların sahipleri Milas’ta zeytinde var yılı yaşandığını bu süreçte sezonun başlamasına az bir süre kala eksiklerinin tamamlanmasının mümkün olmadığını belirterek MİTSO’dan destek istediler.

*Zeytinyağı fabrikası sahipleri, fabrikalarının yasal eksiklerinin giderilmesi için bir yıllık süre istiyorlar.

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yüzde 10’una sahip olan Milas’ta zeytinde var yılı sezonuna girilirken ilçe ve köylerinde faaliyet gösteren 83 zeytinyağı fabrikasından 26’sı çeşitli eksikleri nedeniyle Muğla İl Tarım Müdürlüğü tarafından mühürlenerek faaliyetten men edildi. Yeni sezon hazırlıklarını sürdürürken fabrikalarının kapısına mühür vurulan fabrika sahipleri Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na başvurarak sorunlarına çare bulunmasını istediler. Oda yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’ya başvurarak Muğla Valiliğinden fabrikalara yönelik uygulamaların bir yıl ertelenmesini isteyen fabrika sahipleri bu süre içinde eksiklerini tamamlayacaklarını, tamamlayamazlarsa fabrikalarını kapatacaklarını bildirdiler.

İki yılda bir yaşanan var yılına girilirken Milas’taki zeytinyağı fabrikalarının çeşitli eksikleri nedeniyle dörtte birinin kapısına mühür vurulması sıkıntı yarattı. Yeni sezon için hazırlıklarını sürdüren fabrikaların kapılarına vurulan mühür nedeniyle fabrikalarının içlerine bile giremediklerini belirten fabrika sahipleri kendilerinden fabrika binalarının plan, proje ve inşaat ruhsatlarıyla kullanım ruhsatlarının istendiğini, ancak köy yerinde 30 – 40 hatta 50 yıl önce yapılmış binalar için bunların çıkartılabilmesinin çoğu zaman mümkün olmadığını belirtiyorlar. Kendilerinden ayrıca çevrenin kirlenmemesi için karasu havuzları yapmalarının istendiğini ve büyük çoğunlukla bunları yerine getirdiklerini anlatan fabrika sahipleri, fabrikaların çalışmalarını düzenleyen yönetmelik gereğince 12 ay boyunca bir gıda, ziraat ve çevre mühendisi çalıştırmak zorunda bırakıldıklarını belirterek yıl içinde yalnızca 2 – 3 ay çalışan fabrikalar için 12 ay çalışan mühendis istihdam etmelerinin mümkün olmadığını bildirdiler.

Sorunlarını anlatmak ve yardımcı olunmasını istemek üzere MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’yı ziyaret eden fabrika sahipleri, Muğla Valiliği ile görüşülerek yönetmeliğin uygulanmasının 1 yıl ertelenmesini istediler. Bir yıl sonra tüm eksikleri giderme sözü verebileceklerini belirten zeytinyağı fabrikası sahipleri “Eğer bu süre içinde eksikleri gideremezsek o zaman fabrikaları kapatmak için yazılı senet verelim” dediler.

Zeytinyağı fabrikalarının sahiplerini dinleyen MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna bu konuyu iki yıldır zeytinyağı fabrikalarının yöneticilerine, sahiplerine anlatmaya çalıştıklarını ancak bir türlü dinletemediklerini belirterek “Biz bu konuda Tarım İlçe Müdürlüğü ile birlikte en az iki üç toplantı yaptık. Fakat fabrikacılarımızın çoğu kendi sorunları olan bu konuya ilgi gösterip gelip o toplantılara katılmadılar” dedi. Sorunun Ankara’dan bakıldığında “fabrika” olarak görünen bu tesislerin aslında basit birer atölye olmasından kaynaklandığını ve zeytin ürününün özelliği nedeniyle yılda ancak iki – üç ay çalışabilen fabrikalar için 12 ay çalışan mühendis istihdam edilmesi zorunluluğundan kaynaklandığını anlatan Enver Tuna “Biz her şeye rağmen fabrika sahiplerimize yardımcı olacağız. Olmaya çalışacağız. Bunun için Sayın Muğla Valimizden randevu talep ederek sorunların ilgili makamlara iletilmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.