AİLOS ZEYTİNYAĞINI AİLECE ÜRETİP AİLECE PAZARLIYORLAR
Y
Anne, baba, oğul, kız… Anne Ayşe Karaca Milas Belediyesinde park bahçe işçisi idi. Baba Şeref Karaca memur, oğul Mehmet Cem Karaca inşaat mühendisliğinde okuyor, kız Ceren Karaca ise lise öğrencisi idi… Bir yandan da Milas’ın Çamovalı mahallesindeki 80 dönümlük zeytinliklerini işliyorlar, zeytin, zeytinyağı elde ediyorlardı. Aile el ele verdi, ata yadigarı zeytinliklerinden elde ettikleri zeytinyağını “dökme zeytinyağı” olarak toptan satmak yerine kendi markalarını oluşturarak pazarlamaya karar verdiler. Hep beraber üretip, hep beraber işleyip, hep beraber satışını yapacaklardı.
Fakat önce bir marka adının olması gerekiyordu: Mylasa (Milas) kentinin kurucusu olan ve Homeros’un anlattığına göre, denizler tanrısı Poseidon’un oğlu Ailos‘un adını seçtiler: “Ailos Zeytinyağı” dediler.
Sonra markalarına yaraşır kalitede bir üretim yapabilmek için kolları sıvadılar. Atalarından gördükleri “olgun hasat, sıcak sıkım” yöntemini bırakıp aromasının ve zeytinyağının içindeki yararlı bileşenler olan polifenol değerlerinin çok daha yüksek çıkmasını sağlayan “erken hasat, soğuk sıkım” yöntemini uygulamaya başladılar. Elde ettikleri zeytinyağları övgüler almaya başlayınca bir yandan Milas Zeytin Hasat Şenliklerinde, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık fuarlarında ve çevredeki çeşitli etkinliklerde yağlarının sergilemeye başladılar. Diğer yandan da internet ortamında satışa yöneldiler. Ailenin oğlu Mehmet Cem ve kızı Ceren internetten satış işlerini üstelendiler. Ne de olsa gençler internet üzerinde çok daha yetkin idiler.
Üretimde kalite arttıkça satışlar arttı. Satışlar arttıkça üretimi arttırdılar. Üretim ve satış arttıkça da tanıtıma daha çok önem verdiler. Bu arada Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Milas zeytinyağına AB coğrafi işareti alması şevklerini daha da arttırdı. Zeytinyağı üretimi ve pazarlamasında daha bir heveslendiler.
Üretim kalitesini belgelemek için Milas Ticaret ve Sanayi Odasına başvurarak AB coğrafi işaret belgelerini de aldılar.
AB coğrafi işaret belgesini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘in elinden alan Karaca ailesi adına konuşan baba Şeref Karaca, Milas zeytinyağına Türkiye’den ve sonrasında AB’den coğrafi işaret alarak değer kazandırdığı için Özer’e teşekkür etti. Şeref Karaca “Sizin sayenizde zeytinyağımız değer kazandı. Coğrafi işaretler alınmazdan önce zeytinyağımızı dökme olarak düşük fiyatlardan satıyorduk. Milas zeytinyağını kimse tanımıyordu. Şimdi herkes tanıyor. Hem zeytinyağımızı tanıttınız, hem değer kazanmasını sağladınız. Size çok teşekkür ediyoruz” dedi.
MİTSO Yönetim Kurul Başkanı Reşit Özer de Milas zeytinyağını çok daha iyi yerlere getirmek istediklerini belirterek “Amacımız hem üretimde kaliteyi daha da arttırmak, hem de yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda Milas zeytinyağını tanıtmak. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Pandemi sürecinin atlatılmasından sonra yurtiçindeki ve yurtdışındaki fuarlarda zeytinyağımızı tanıtacağız. Üreticilerimizden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle kaliteli zeytinyağı üretmelerini bekliyoruz. Zeytinyağı fabrikalarımızdan hijyenik ortamda sıkım yapmalarını ve elde edilen zeytinyağını çok iyi ortamlarda koruyup depolamalarını istiyoruz” diye konuştu.
azı detayını buraya yazınız