CEZA İNFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERİNİN KANTİNLERİNE KONSİNYE SATIŞ SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYINLANDI

CEZA İNFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERİNİN KANTİNLERİNE 		   KONSİNYE SATIŞ SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYINLANDI
24.05.2019 09:20

T.C. Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumundan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine gönderilen yazıyla kurumun kantinlerinde satışı yapılan ürünlerin konsinye satış yöntemiyle sağlanmasına yönelik uygulama yapılacağı bildirildi. Buna göre; Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu bünyesindeki kantinlerde konsinye satış işlemlerine yönelik başvuruların yapılması, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi ile uygun başvuru sahipleriyle sözleşme imzalanması sürecine yönelik usul ve esaslar yönetmelikle düzenlendi.

Konsinye satış işlemlerine ilişkin Konsinye Çağrısı ve Duyurusu Resmi Gazetede, Bakanlığın ve TOBB’nin internet sitesinde yayınlandı. Başvuruya esas alınacak belgeler ve ilgili şartname ise TOBB’nin resmi internet sitesinin duyurular kısmında  yer aldı.

KONSİNYE NEDİR?

Malların mülkiyeti işletmeye ait olmakla birlikte satılmak üzere başka bir işletmeye gönderilmiş mallar “Konsinye Mallar” olarak tanımlanıyor. Malı gönderen işletme ile malı satmak üzere alan işletme, malın satış şartları ile ilgili olarak anlaşma yaparlar. Satılmak üzere gönderilen malların mülkiyeti, mallar satılıncaya kadar malı gönderen işletmeye ait olduğundan konsinye malların işletmenin aktifinde özel bir hesapta takip edilmesi gerekir. Konsinye malı satmak üzere teslim alan işletmenin stoklarında da mülkiyeti kendisine ait olmayan mallar olacağından bu işletmenin de konsinye malları nazım hesaplarda takip etmesi gerekiyor.

Konsinye, mülkiyet devri yapılmaksızın malların satış sorumluluğunu yüklenen bir işletmeye gönderilmesidir… Malların komisyoncuya gönderilmesi ile malların mülkiyeti değil, yalnızca zilyetliği devredilmiş olmaktadır.