“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN İHRACATINDA AB KOTASI UYGULANMASIN”
Reşit Özer TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü:
“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN İHRACATINDA AB KOTASI UYGULANMASIN”
TOBB’nin Müşterek Konsey Toplantısı için Ankara’ya giden Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Üyesi ve MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Avrupa Birliği ülkelerine coğrafi işaretli ve yöresel ürün tescilli ürünlerin ihracatında kota uygulanmamasını talep etti. Özer, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinde ayrıca DİR kapsamında Türkiye’ye Suriye’den girişi yapılan zeytinyağlarının da iç piyasada satılmaması için sıkı denetim yapılmasını talep etti
Ticaret Bakanı Mehmet Muş‘un da katılımıyla TOBB tarafından Ankara’da, İkiz Kulelerde düzenlenen TOBB Müşterek Konsey Toplantısına, aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Üyesi de olan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de katıldı. TOBB Müşterek Konsey Toplantısının ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya gelen Reşit Özer, AB tarafından Türk ürünlerine uygulanmakta olan kota kısıtlamasından yakındı. Reşit Özer, bizzat AB’den coğrafi işaret almış ürünlerin yanısıra Türk Patent ve Marka Kurumundan alınmış coğrafi işaretli veya yöresel ürün tescilli ürünlerin AB ülkelerine ihracatında kotadan muaf tutulmasını istedi. Zeytinyağında Suriye’den DİR kapsamında Türkiye’ye getirilen zeytin ve zeytinyağlarının iç piyasada satılmakta olduğuna ilişkin şikayetler aldıklarını ifade eden Özer, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan DİR kapsamında Suriye’den getirilen zeytin ve zeytinyağlarının içi piyasada satışının önlenmesi için sıkı denetim yapılmasını talep etti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile yaptığı görüşme hakkında açıklamada bulunan TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Üyesi MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Taleplerimizi ve önerilerimizi Sayın TOBB Başkanı Hisarcıklığlu‘na ilettik. İlgileneceklerini belirttiler. Taleplerimiz aslında sadece bizim Odamızı değil aynı zamanda tüm Türk üreticilerini ve ihracatçılarını ilgilendiriyor. AB’nin Türk ürünlerine haksız şekilde uyguladığı kotanın, bizzat AB’den coğrafi işaret almış ürünlerde kesinlikle uygulanmamasını talep ediyoruz. Aynı şekilde TPMK’den coğrafi işaret veya yöresel ürün tescili almış ürünler de AB kotasından muaf sayılmalı” dedi. Özer, Suriye’den DİR kapsamında getirilen zeytin ve zeytinyağlarının da kesinlikle iç piyasaya verilmemesi için denetimlerin arttırılmasını talep ettiğini sözlerine ekledi.
Yazı detayını buraya yazınız