DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










KIRMIZI BAL, MİLAS KÖYLERİNİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ…

KIRMIZI BAL, MİLAS KÖYLERİNİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ…
23.05.2018 14:42
0
A+
A-

*Milas’ın Sakarkaya ve Günlük köylerinin çevresindeki fıstık çamı ormanlarından elde edilmekte olan Sakarkaya kırmızı çam balı, Ege Bölgesindeki 882 büyük mağazanın raflarına girdi.

*Kırmızı çam balına olan ilgi, üretici köylerin de kaderini değiştirdi. Sakarkaya ve Günlük köylerinde bal üreticisi aile sayısı arttı.

 

Milas’ın Sakarkaya ve Günlük köylerinin çevresindeki fıstık çamı ormanlarından elde edilen ve “Sakarkaya Kırmızı Çam Balı” adıyla satışa sunulan ballar, başta İzmir, Aydın ve Muğla‘nın büyük mağazaları olmak üzere Ege Bölgesindeki 882 büyük mağazanın raflarına girmeyi başardı. Rengi diğer ballardan daha koyu olan ve kırmızıya çalan Sakarkaya’nın Kırmızı Çam Balı,  gerek rengi, gerekse aroması ile bal almak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Kırmızı çam balının Ege Bölgesindeki 882büyük mağazanın raflarında yer almaya başlaması, Milas’ın Sakarkaya yöresinde arıcılık yapanların çoğalmasına ve bal üretiminin artmasına neden oldu.

Milas’ın Sakarkaya ve Günlük köylerinin çevresindeki fıstık çamı ormanlarından elde edilen Kırmızı Bal, Ege’nin büyük mağazalarının raflarında yerini alırken, adıyla, rengiyle ve lezzetiyle bal tüketicisinin de ilgisini çekmeye başladı. Sakarkaya Kırmızı Balı adıyla tüketiciye sunulan kırmızı bal, Migros ve Kipa‘nın Ege Bölgesindeki 500 mağazasında, BİM‘lerin Muğla ilindeki 150 mağazasında, A 101 mağazalarının Denizli ilindeki 202 mağazasında ve Metro‘nun Ege Bölgesindeki 30 mağazasında olmak üzere Ege Bölgesinde toplam 882 mağazada bal tüketicisine ulaştırılıyor.

Milas’ın Sakarkaya ve Günlük köyleri ile yakın çevrelerindeki fıstık çamı ormanlarından elde edilen ve Sakarkaya Kırmızı Çam Balı olarak piyasada adını duyuran kırmızı balın. Ege Bölgesinin 882 büyük mağazasına girmeyi başlamasıyla birlikte bu köylerdeki bal üreticisi aile sayısında da artış oldu. Sakarkaya köyündeki bal üreticisi aile sayısı 200’den  250’ye yükselirken daha önce 20 ailenin bal üretimi yaptığı Günlük köyünde bu sayı 30 aileye çıktı.

KÖYLERİN KADERİ DEĞİŞTİ

Sakarkaya Köyü Muhtarı Hakkı Arıcı, son zamanlarda ürettikleri balın “kırmızı bal” olarak adını duyurmasından son derece memnun olduklarını belirterek “Bizim ürettiğimiz kırmızı bal, köyümüzün çevresindeki fıstık çamı ormanlarından elde edildiği için rengi, diğer ballara göre daha koyudur ve kırmızıya çalar. Bu nedenle kırmızı çam balı olarak bilinir. Son zamanlarda balımız çok ilgi görmeye başladı. Sadece zeytin ve bal üretimiyle geçinmeye çalışan köyümüz için kırmızı bal üretimi yeni bir gelir kaynağı oldu. Böyle olunca arıcılık yapan aile sayısı da arttı. Köylümüzün eli para görmeye başladı. Üreticilerimizin adeta kaderi değişti. Köyümüzde bal üretimi yapan aile sayısı 250’yi buldu. Balımızın tanıtımı için Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO) yaptığı tanıtımın da çok faydasını gördük. Köyümüze bal almak için bal üzerine adını duyurmuş, tanımış firmalar da gelmeye başladı” dedi.

MİTSO SÜPER TANITIM YAPTI

Kırmızı bal üretimi yapan Milas’ın Günlük Köyü Muhtarı Mehmet Şimşek de köylerinde bal üretiminin giderek arttığını belirterek “Ballarımızın büyük mağazaların raflarında yer almaya başlaması bizi çok sevindirdi. Balımız değer kazandı. Köylerimizin adı duyulmaya başlandı. Bizim köyümüz küçük bir köy olmasına rağmen bal üretimi yapan aile sayısı kısa sürede 30’u buldu. Kırmızı balımızı İzmir’deki, Milas’taki mağazaların raflarında gördükçe gurur duymaya başladık. Balımızın tanıtımı için Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO) da süper çalışmaları oldu. Balımızı süper tanıttı. Bu da köyümüzün yüzünü güldürdü” dedi.

KIRMIZI ÇAM BALI EGE’DE 882 BÜYÜK MAĞAZADA

Öte yandan Sakarkaya ve yöresinin kırmızı balını pazarlayan firmalardan Sakarkaya Gıda Ürünleri ve Pazarlama Şirketi yöneticisi Selahattin Tezcan da Sakarkaya yöresinin kırmızı çam balının kısa sürede adını duyurduğunu belirterek ” Milas’ın Sakarkaya ve Günlük köyleri çevresindeki fıstık çamı ormanlarından elde edilen çam balının renginin kırmızıya benzemesi, adının kırmızı bal olması tüketicinin çok ilgisini çekiyor. Üstelik son derece kaliteli bir çam balı. Rengiyle, aromasıyla diğer çam ballarından daha farklı ve beğenilen bir özelliği sahip. Sakarkaya’nın kırmızı çam balı, Ege’deki 882 büyük mağazada yerini aldı. Balın doğal, katkısız, organik ve gerçek çam balı olması tüketicinin beğenisini arttırıyor. Piyasada, özellikle büyük mağazalarda adeta bir talep patlaması yaşıyoruz. Büyük mağazaların kırmızı bala olan ilgisi, üretici köylerin balcılarının da yüzünü güldürmeye başladı. Birçok aile bal üreticiliğine başladı. Sakarkaya ve Günlük köyündeki kırmızı bal üretiminin ilgi görmesi çevre köylerin de ilgisi arttırdı. Oralarda da bal üreticiliğine başlayanlar var” dedi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın Sakarkaya ve Günlük köyleri ve yakın çevresinde elde edilmekte olan kırmızı çam balının Ege Bölgesinde, aralarında Metro, Migros, Kipa, BİM, A 101  toplam 882 büyük mağazada satışa sunulmaya başlamasının Milas balcılığı için çok büyük bir gelişme olduğunu belirterek “Yıllardır, başta zeytin, zeytinyağı ve bal olmak üzere Milas’ımızın ürünlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Öncelikle Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardık. Ardından Milas’ın sofralık lezzeti yağlı zeytin için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Şimdi ise Milas’ın kırmızı çam balı Ege Bölgesindeki 882 büyük mağazanın raflarında sergilenerek tüketiciye ulaştırılmaya başladı. Bu, Milas balcılığı için bir dönüm noktasıdır. Daha önce balımız toptan olarak tüccarlara satılıyor ve başka markaların adıyla satışa sunuluyordu. Şimdi ise Sakarkaya ve Günlük köylerimizde elde edilmekte olan çam balımız bu köylerin adıyla ve Milas ürünü olarak satışa çıkmaya başladı. Bu, bizim için güzel bir gelişme. Bu gelişmeyi sağlayan sayın Selahattin Tezcan‘a çok teşekkür ediyorum” dedi.

MİLAS, DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE EN ÇOK ÇAM BALI ÜRETİLEN İLÇE

Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92’si Muğla ili ve Kuşadası’nın Dilek Yarımadasında üretilirken bunun da üçte birinin Milas’ta elde ediliyor. Ordu ilinden sonra en çok bal üretiminin yapıldığı Muğla ilinde, en çok arı kovanı olan ilçe ise Milas. Milas’ın 118 köyünün 72’sinde toplam 1450 aile 120 bin kovanla bal üretimi yapıyor ve ayrıca 15 ton dolayında balmumu elde ediliyor..