DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34










Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminin tanıtımı

Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminin tanıtımı
06.08.2013 17:32
0
A+
A-

Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi Projesi Hizmete Girdi… Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün: “MTK Bilgi Sistemi üzerinden, standart bir şirket ana sözleşmesinin hazırlanması 5-6 dakikada tamamlanacak” Uygulamaya alınan ”Merkezi Tüzel Kişilik (MTK) Bilgi Sistemi’yle, şirket kuruluş işlemlerinde çok önemli bir adım daha attıklarını ve internet üzerinden şirket kurma dönemini başlattıklarını belirterten, Bakan Ergün, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ”MTK Bilgi Sistemi ve Çevrimiçi Şirket İşlemleri Portalı” tanıtım toplantısında, Türkiye’nin kalkınması ve muasır medeniyet seviyesini yakalamak için projeler üretmeye ve hayata geçirmeye devam ettiklerini söyledi.
Nisan ayının başında, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin tüm Türkiye’de anında takip edilmesini sağlayan bir sistemi hizmete açtıklarını hatırlatan Ergün, ”Bir ay önce Tüketici Bilgi Sistemi’nin açılışını gerçekleştirerek tüketicilerin tüketici hakem heyetlerine yapacakları şikayetlerin İnternet ortamından yapılmasını sağlayacak web sitesini hizmete açtık. Geçtiğimiz hafta, KOBİ’ler için yeni bir dönem başlatacak olan yeni destek programlarını kamuoyuna açıkladık. Bugün de sizlere Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi ve Çevrim içi Şirket İşlemleri Portalını tanıtacağız” dedi. Bütün bu projelerin ortak amacının, piyasaların daha iyi ve daha hızlı çalışmalarını sağlamak ve böylece ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmak olduğunu vurgulayan

Ergün, şöyle devam etti: ”Gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı bir an önce azaltmak için, böyle nitelikli projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Değişen teknoloji, insanların iletişim, ulaşım ve tüketim gibi temel alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Bu değişimin en açık ve yoğun haliyle gözlemlendiği alan ise, hiç kuşkusuz sanal alemdir. Ülkemizde 2002 yılında 4 milyon internet kullanıcısı varken, bu rakam günümüzde 30 milyona ulaştı. Bu değişiklik sadece kullanıcı sayısında yaşanmıyor, internetin kullanım amaçları ve biçimi de sürekli bir değişim geçiriyor. Günümüzde internet üzerinden verilen hizmetlerin baş döndürücü bir hızla gelişmesi, hem kurumsal hem de bireysel iş yapma süreçlerini önemli ölçüde etkiledi. Kamu kurumları da vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerde internet ortamını kullanma yönünde adımlar atmaya başladı.
Hükümet olarak, vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin bilgi teknolojilerinin tüm imkanlarından faydalanmaları amacıyla, Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladık. Böylece bu hızlı değişim sürecinde atılması gereken adımları önceden belirledik ve kendimize bir takvim oluşturduk. Zira böyle hızlı değişim süreçlerinde plan ve program oluşturamazsanız, hizmet sunumunda kaosa neden olabilirsiniz. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı tek tek projelerin başarılı olmasını sağladığı gibi, farklı projelerin birbirleri ile uyum içinde olmasını da sağlamıştır. Bu eylem planında yer alan ve Bakanlığımız sorumluluğunda yürütülen bazı projeler, diğer e-devlet projeleri için de temel bir veri kaynağı olacaktır.” UYGULAMA 19 NİSANDA MERSİN’DE BAŞLADI
Ergün, bakanlığın yürüttüğü ”MTK Bilgi Sistemi Projesi” ile tüzel kişilere bir MTK numarası vermeyi amaçladıklarını, böylece işletmelerin ticaret sicilindeki tüm işlemlerine ilişkin kayıtlarını merkezi bir veritabanında tutacak ve bunların elektronik ortamda erişime açık olmasını sağlayacaklarını söyledi.
Bugüne kadar Türkiye’deki tüm şirket, dernek ve vakıfları, bu veri tabanına dahil ettiklerini ve bunların her birine ayrı bir MTK numarası verdiklerini belirten Ergün, ”19 Nisanda, Mersin Ticaret Sicil Memurluğu çalışma bölgesinde uygulamayı başlattık. Buradaki uygulamaların devamında, öncelikli olarak İzmir ve İstanbul ticaret sicil memurlukları çalışma alanlarını ve akabinde tüm ticaret sicil memurlukları çalışma alanlarını uygulama kapsamına alacağız” diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen MERNİS Projesinde gerçek kişilere verilen TC Kimlik numarası ile vatandaşların, tüm kamu kurumları nezdindeki iş ve işlemlerini bu numara üzerinden yürütebildiklerine dikkati çeken Ergün, başlattıkları uygulamanın da, hem vatandaşlar hem de kamu kuruluşları için büyük kolaylıklar sağladığını ifade etti. TİCARET SİCİL NUMARASI YERİNE MTK NUMARASI Sistem ile girişimciler ve işletmelerin, diğer kamu kurumları nezdindeki iş ve işlemlerini, sadece MTK numaralarını kullanarak, başka bir belge sunmaya ihtiyaç kalmadan yürütebileceklerine işaret eden Ergün, şöyle devam etti: ”MTK numarası ile farklı kamu kurumları tarafından tutulan birçok bilgiyi de birbiriyle uyumlu hale getireceğiz. Yeni sistemin doğrudan ve dolaylı pek çok olumlu etkisi görülecek. Özellikle bilgiye ulaşma sıkıntısı ortadan kalkacak. Bu sistem, iş hayatında çok önemli hukuki rol oynayan ticaret sicillerinin gerektiği gibi çalışmasını, ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesini ve bu kayıtların güncel halde erişime açık bir şekilde paylaşılmasını sağlayacak. Böylece doğru ve güncel bilgiye dayalı olarak kurumlar arası işbirliği ve kontrol mekanizması geliştirecek, daha güvenilir bir iş ve ticaret ortamı oluşturacağız. Veritabanı oluştururken amaç, bir sürü veriyi yığın halinde ve faydasız bir şekilde toplamak değil, toplanan verilerin tasnif edilmesi ve anlamlı bilgilere dönüştürülmesidir. Bir başka önemli husus da, bilgilerin an be an güncellenmesini sağlamaktır.”
Kamu olarak doğru politika üretmek için, öncelikle doğru ve güncel bilgiye ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Ergün, ”Bu sistemle şirketlere yönelik her türlü destek, denetim ve gözetim faaliyetlerini daha verimli ve etkin bir biçimde yürütmemiz de mümkün olacaktır. Böylece ekonomik yapıda yer alan ticari işletmeler ile şirketlerimizin haritasını oluşturacak, hangi sektörde ne durumda olduğumuzu daha net bir şekilde göreceğiz. Bakanlığımızın yürüttüğü bu projelerin faydaları, vatandaşlarımıza ve işletmelerimize sunduğumuz kolaylıklarla sınırlı kalmayacak. Bu projelerle, Avrupa Birliği üyelik sürecinde, ‘şirketler hukuku’ ile ‘iş kurma hakkı ve hizmet sunma özgürlüğü’ fasıllarında da önemli bir ilerleme sağlayacağız” dedi. ”ARTIK 5 DAKİKADA EVİNİZDEN ŞİRKET KURABİLİRSİNİZ” Ergün hükümetleri döneminde bürokrasinin azaltılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, zaman ve emek kaybının önlenmesine yönelik önemli adımlar attıklarını söyledi. Dünya Bankasınca her yıl yayınlanan ve ülkeleri iş yapma kolaylığı konusunda sıralamaya tabi tutan ”Doing Business Raporu”nda Türkiye’ye yöneltilen eleştirilerden birinin 19 aşamadan oluşan şirket kuruluşunun zorluğu olduğuna dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:
”Bu konuda çok önemli bir ilerleme kaydettik, şirket kuruluşunu 19 aşamadan 3 aşamaya kadar indirdik. Artık vatandaşlarımız aynı bilgi ve belgeleri diğer kamu kurumlarına da vermek zorunda kalmıyor, şirket kuruluş işlemleri daha kolay ve hızlı sonuçlanıyor ve maliyetler önemli oranda azalıyor. Bugün uygulamaya aldığımız sistemle, şirket kuruluş işlemlerinde çok önemli bir adım daha atıyor ve internet üzerinden şirket kurma dönemini başlatıyoruz. MTK Bilgi Sistemi üzerinden, standart bir şirket ana sözleşmesinin hazırlanması 5-6 dakikada tamamlanacak. Hazırlanan ana sözleşme, tescil edilmek üzere ilgili notere ve ticaret sicili memurluğuna sistem üzerinden gönderilecek. Ticaret sicili memuru gerekli evrak kontrolünü yaptıktan sonra, birkaç dakika içinde şirket kuruluşunun tescili yapılacaktır.” ÇALINTI KİMLİK KARTI İLE ŞİRKET KURULAMAYACAK
MTK Bilgi Sistemi’nde vatandaşların ve şirketlerin dolandırıcılığa maruz kalmalarını önlemek için birçok önemli tedbir aldıklarını bildiren Ergün, şunları kaydetti:
”Örneğin, bundan böyle bildirimi yapılmış çalıntı bir kimlik kartı ile ticari işletme veya şirket kurulmasının önüne geçeceğiz. Eski uygulamada, çalıntı kimlik kartı ile adına şirket kurulan ve bu nedenle mağdur olan bir vatandaşımız, bakanlığımıza müracaatta bulunuyor, bu çalıntı kimlik kartı ile ilgili 238 ticaret sicil memurluğuna bildirim yapılıyordu. Sadece bir tane çalıntı kimlik kartının bildirim işlemi için, minimum 238 kağıt harcıyor, her bir postayı 1 lira olarak düşünürseniz yaklaşık 238 lira posta masrafı yapılıyordu. Bütün bu işlemler için, en önemli kaynağımız olan emek ve zaman israf oluyordu. Yüzlerce çalıntı kimlik kartı sayısının olduğunu dikkate aldığımızda, ortaya çıkan maliyetin hesabını sizlerin takdirine bırakıyorum. Yine, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerde görülmekte olan davalarla ilgili, bakanlığımızdan veya ticaret sicili memurluklarından istenilen bilgilerle ilgili yapılan kırtasiye ve posta masrafı ile emek ve zaman israfından kurtulacağız.”
‘İNSAN ODAKLI HİZMET’ Daha fazla hukuki prosedür gerektiren şirket işlemlerinden ziyade, eskiden hayatın en basit işlerini yapmak için bile, bir sürü devlet dairesi dolaşmak gerektiğine işaret eden Ergün, şöyle devam etti:
”Birçoğumuz, nerede ikamet ettiğimizi beyan etmek için ikametgah belgesi veya bir suçumuzun olmadığını ispat etmek için adli sicil belgesi alırken, ne büyük zorluklar yaşadığımızı çok iyi biliyordur. Bir yere iş başvurusu yapmak isteseniz, gereken belgeleri toplamak en az bir günümüzü elimizden alıp götürüyordu. Bir yere iş başvurusunda bulunmanın en az bir gün sürdüğü bir ülkeden, şirket kurma işleminin beş dakikaya indiği bir ülkeye dönüşmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu değişim, sadece kullanılan eşyanın değişmesinden kaynaklanmıyor, bu değişim, öncelikle zihniyetin değişmesinden kaynaklanıyor. Biz, devlet ve bürokrasi odaklı değil, millet ve insan odaklı bir hizmet anlayışıyla hareket ediyoruz. Bundan sonra da vatandaşlarımıza en iyi hizmeti zamanında ve eksiksiz verebilmek amacıyla birçok e-devlet projesini hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
Ergün, ”Bilgiye ulaştıkça ve eldeki bilgiyi daha iyi değerlendirdikçe, daha şeffaf ve müreffeh bir Türkiye’yi inşa edeceğiz” diye konuştu.
Mevzuat gereği yapılması gereken ödemeler ile kamu kurumlarına yapılması gereken bildirimlerin, herhangi bir yazılı bildirime gerek kalmaksızın MTK Bilgi Sistemi üzerinden yapılabileceğini vurgulayan Ergün, toplantıda, ticaret memuru Halis Çakır’ın da katılımı ile Muzaffer Hocaoğlu’na ait şirketin kuruluşunu da internet üzerinden yaptı. PROJE HAKKINDA
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel de proje hakkında bilgi verdi.
Sistemin, ticaret siciline kayıtlı gerçek veya tüzel kişiliklerle ilgili bilgilerin tek numarayla izlenebilmesini sağlamak suretiyle ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda tutulması ve ticari işletmeler ile şirket görev ve değişiklik işlemlerinin on-line yapılabilmesi amacıyla bakanlık tarafından oluşturulduğunu belirten Yücel, ”Her tüzel kişiliğe 16 haneli benzersiz ve tekil numara üretilen sistem sayesinde ticaret sicil kayıtlarının mevzuata uygun olarak güncel şekilde tutulması sağlanacak” dedi.
Kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü kişiler tarafından istenecek olan gerçek veya tüzel kişilere ait bilgi ve belge taleplerin tek bir noktadan zamanında ve eksiksiz bir şekilde karşılanacağına dikkati çeken Yücel, Ticaret Kanunları hükümlerine uygun olarak ticari işletme ve şirket kurmak veya kurulu bulunan ticari işletmeler ile şirketler üzerinde değişiklik yapmak isteyen kişilerin MTK Bilgi Sistemine ”www.icticaret.gov.tr” adresinden ulaşacağını kaydetti.

var tmp;
tmp = document.getElementById(“news_detail_content”).getElementsByTagName(“a”);
for(i=0; i