DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










MİLAS 6. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİYLE COŞTU.

MİLAS 6. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİYLE COŞTU.
05.11.2019 11:38
0
A+
A-

* ŞENLİĞE  MİLASLI ÜÇ MİLLETVEKİLİ, MUĞLA VALİSİ VE TOBB BAŞKANI DA KATILDI.

* MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNE TELEFONLA BAĞLANAN TARIM VE ORMAN BAKANI DR. BEKİR PAKDEMİRLİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR ÜRÜN OLAN ZEYTİNDE, TANE ZEYTİNE KİLO BAŞINA 15 KURUŞ DESTEK BAŞLATTIKLARINI SÖYLEDİ.

* TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU, TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİNİN 2 LİTREDEN 5 LİTREYE ÇIKARILMASI DURUMUNDA ZEYTİNDE SORUN KALMAYACAĞINI SÖYLEDİ.

* HİSARCIKLIOĞLU, ZEYTİNYAĞINDA MARKALAŞMANIN VE COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİNE DEĞİNEREK “BİR HEDEFİMİZ DE YURTDIŞINA AÇILMAK OLMALI” DEDİ.

            Milas, 6. Zeytin Hasat Şenliği ile coştu. Milaslı üç milletvekili, Muğla Valisi ve TOBB Başakanın da katıldığı şenlikte, yapılan konuşmalarda zeytinyağında hedefin markalaşma, kaliteyi coğrafi işaretle tescilleme ve ihracat olması gerektiği vurgulandı.

            Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği 2 – 3 Kasım Cumartesi ve Pazar günleri Milas’ta yapıldı. Atapark’ta düzenlenen törenle açılışı yapılan şenliğe Muğla Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili M. Yavuz Demir, Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Suat Özcan ve İyi Parti Milletvekili Metin Ergun, Muğla Valisi Esengül Civelek ve İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldılar.

            Şenliğin açılış töreninde konuşan İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun zeytinde bir yıl var yılı, bir yıl yok yılı yaşandığına dikkat çekerek zeytin üreticisinin yok yılında da devlet tarafından desteklenmesini istedi. Ergun, zeytinyağına prim desteğinin arttırılmasını ve zeytin hastalıklarıyla mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

            CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan zeytinde sorunların ortak akılla çözümlenebileceğini ifade belirterek zeytin ve zeytinyağına prim desteğinin arttırılmasını istedi.

            Adalet ve Kalkınma Partisi Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir ise konuşmasında Milas’ta zeytinyağında markalaşmanın artmasının önemini vurgularken konuşması sırasında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli kendisini telefonla aradı. Telefondaki konuşması mikrofonla alana yansıtılan Bakan Pakdemirli ilk kez bu yıl tane zeytine 15 kuruş pirim uygulaması başlattıklarını belirtti. Bakan Pakdemirli Türkiye genelinde bir fidan dikim kampanyası başlatacaklarını da vurgulayarak “11’inci ayın 11’inci günü, saat 11.00’de Türkiye genelinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturacağız” dedi.

            Muğla Valisi Esengül Civelek de konuşmasında Milas’ın sahip olduğu 10 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezi olduğunu anlatarak zeytin hasadının bereketli olmasını diledi.

            Yapılan konuşmaların ardından protokol ve şenlik düzenleme komitesi tarafından şenlik alanında açılan stantlar ziyaret edildi. Daha sonra Milas’ın Ağaçlıhöyük mahallesindeki Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi’nin zeytin sıkım tesislerinin açılışı yapıldı ve ilk zeytinyağı sıkımı gerçekleştirildi. İlk sıkımdan elde edilen yüksek aromalı Milas zeytinyağı konuklara ikram edildi.

            Daha sonra Atapark’ta devam eden şenlikte MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer bir konuşma yaptı. Özer konuşmasında Milas’a dört coğrafi işaretli ürün kazandırdıklarını belirterek bunlardan Milas zeytinyağına alınan coğrafi işaretin Milas zeytinciliği için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Coğrafi işaret alınmasından sonra hem üreticilerde, hem fabrikacılarda hem de tüketicilerde kaliteli zeytinyağı konusunda bilinçlenme meydana geldiğini anlatan Özer, Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasından sonra marka sayısın 53’ü, coğrafi işaret sahibi marka sayısının ise 10’u bulduğunu bildirdi.

            Milas Kaymakamı Eren Arslan ise konuşmasında Milas’ta 10 milyon dolayında zeytin ağacı bulunduğunu anlatarak kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimine önem verilmesi gerektiğini anlattı.

            TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında şenlik için emeği geçenleri kutlayarak “Sizler buruda hem Milas zeytinini tanıtıyor, hem de zeytinyağı kullanma kültürünü yayıyorsunuz. Sizlerin bu büyek gayreti ve emeği sayesinde, 20 sene önce 100 gram civarındaki kişi başı tüketim bugün 20 katına çıktı ve 2 litreye ulaştı” dedi. Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında zeytinyağının pazarlama sorununa da değinerek “Dolayısıyla, zeytinyağı tüketimini, mesela 5 litreye çıkarabilirsek, zeytinyağının pazarlama sorunu kalmaz. Öte yandan artık bir hedefimiz de dünyaya açılmak olmalı” diyerek zeytinyağında ihracatı hedef gösterdi ve coğrafi işaretin ürünlere artı değer kattığını da vurguladı.

            Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği Kapsamında yapılan panelde ise Doç. Dr. Figen Çukur, Doç. Dr. Tayfun Çukur ve Prof. Dr. Ferit Çobanoğlu “Kırsal kalkınmada coğrafi işaretli ürünlerin yeri ve önemi” konusundaki görüşlerini ifade ettiler. Panelde, Milaslı zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe Milas zeytinyağı ve Milas yağlı zeytininden sonra Milas memecik zeytininin de coğrafi işaretinin alınması gerektiğini bildirdi.

            Panelde söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise son zamanlarda zeytinde erken hasadın özendirildiğini ifade ederek “Erken hasat edilen zeytinin zeytinyağı verimi düşer. Zeytin olgunlaşma döneminde hasat edilip sıkılırsa 3 kg’da bir kg zeytinyağı alınırken erken hasatta 10 kg.da 1 kg. yağ alınıyor. Bu nedenle hasatta zeytininin yağlanma dönemine dikkat edilmelidir” diye konuştu. Zeytin üreticisinin en önemli sorunlarından birisinin ise dağlık arazi yapısı nedeniyle işçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu anlatan Atıcı, “Diğer zeytincilik bölgelerindeki zeytinler düz arazilerde. Biz onlarla maliyet açısından rekabet edemeyiz” dedi. Atıcı, üreticinin bir önemli sorunun ise  hasat için işçi bulunamayışı olduğunu anlatarak “Hem işçi bulunamıyor, hem arazi yapısı nedeniyle maliyet yükseliyor. Fiyatlarda ise düşüş yaşanıyor. Zeytinyağı 13 – 14 liradan 8 – 9 liraya kadar düştü. Bu nedenle üretici, ürünü ağacın başında bırakıyor” dedi.

            Öte yandan Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği programı kapsamında bir sunum yapan beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, sağlıklı beslenme için zeytinyağının bir sağlık iksiri olduğunu ifade etti. Dr. Ender Saraç sunumunda sağlıklı bir yaşam için yemeleri gereken yağın yüzde 80’inin zeytinyağı, yüzde 20’sinin ise sadeyağ olması gerektiğini ifade etti. Zeytinyağının bir mucize yağ olduğunu vurgulayan Dr. Ender Saraç, zeytinyağının zekayı geliştirdiğini de belirterek “Zeki olmak için, kolestrolü düşürmek için, cildimizi güzelleştirmek için mutlaka zeytinyağı yemeliyiz. Soğuk sıkım zeytinyağı tüm yağların kralıdır, kraliçesidir” diye konuştu. Binlerce hastası üzerinde araştırma yaptığını da anlatan Dr. Ender Saraç “Binlerce  hastam üzerinde araştırma yaptım; hiçbirine zeytinyağının alerji yapmadığını gördüm” dedi.

            Milas 6, Zeytin Hasat Şenliği Kapsamında  ARAGELA – Sınır Tanımaya Şefler Derneği tarafından bir zeytinyağlı yemek gösterisi düzenlenirken ilçeler arası zeytinyağlı yemek yarışması da yapıldı. Yarışmayı Nigar Orhan kazanırken yarım altınla ödüllendirildi. İkinci olan Nurhayat Bilgir ve üçüncü olan Ayşen Sezgin çeyrek altın kazandılar. Yarışmanın diğer katılımcıları ise gram altınla ödüllendirildiler.

            Öte yandan şenlik alanında, Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaretli Milas halılarının dokunmasını özendirmek amacıyla bir açık arttırma düzenlenerek halıcılık kursuna katılan kadınların dokudukları Milas halılarının satışı yapıldı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘in yaptığı arttırmada Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir ve Muğla Valisi Esengül Civelek de birer Milas halısı satın aldılar.

            Şenlikte Zeytindostu Derneği tarafından yapılan zeytinyağı tadım eğitimi düzenlendi ve kaliteli zeytinyağının nasıl anlaşılacağı anlatıldı.

            Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği programında yer alan konserler ise Suriye sınırındaki Barış Pınarı operasyonu nedeniyle iptal edilirken şenlik, Milas Yörük Türkmen Derneği‘nin halkoyunları gösterileri ile sona erdi.