DOLAR
34,5697
EURO
36,0244
ALTIN
3.003,85
BIST
9.427,56










MİLAS OSB’NİN 15 YILLIK BEKLENTİSİ GERÇEK OLDU

MİLAS OSB’NİN 15 YILLIK BEKLENTİSİ GERÇEK OLDU
20.05.2014 16:56
0
A+
A-

*İlk kez 8 Temmuz 1999 tarihinde yapılan altyapı projelendirme ihalesinin Bakanlık tarafından onaylanmayarak iptalinin ardından 15 yıl sonra hazırlanan altyapı projeleri 12 Mayıs 2014 tarihinde onaylanarak kesinleşti.

 

*Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın birkaç hafta içinde 2014 yılı birim fiyatlarını açıklamasıyla birlikte Haziran ayında Milas OSB’de altyapının inşaatına başlanması umuluyor.

 

*Milas OSB’de 411 Dönümlük sanayi imarlı arazide, 3 000 – 70 000 metrekare arasındaki büyüklüklerde 73 sanayi parseli bulunuyor. 73 fabrikanın yapılması durumunda 2 500 – 3 000 kişilik istihdam yaratılacağı tahmin ediliyor.

 

 

 

Milaslıların ve yöreye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların dört gözle beklediği Milas Organize Sanayi Bölgesi yapımı için 1999 yılından bu yana beklenmekte olan altyapı projelendirilmesi15 yıl sonra nihayet gerçekleşti.

 

Milas OSB için 8 Temmuz 1999 tarihinde yapılan altyapı projelendirme ihalesi, o dönemde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmayarak iptal edilmişti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Milas OSB’nin altyapı projelerinin Bakanlık tarafından hazırlanacağı bildirilmiş ancak aradan geçen yıllar içinde bu yönde bir gelişme sağlanamamıştı. MİTSO yönetiminin sürdürdüğü girişimler sonucunda yeniden gündeme taşınan Milas OSB için 1 Nisan 2010 tarihinde Ankara’da, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda altyapı projelendirme ihalesi yapılmıştı. İhalenin onaylanmasının ardından ihaleyi kazanan firma, 3 ay içinde hazırlaması gereken altyapı projelendirmesini aradan 43 ay geçmesine rağmen hazırlayamayınca yapılan görüşmeler sonucuna işten çekilmişti. Daha sonra işi üstlenen firma yaklaşık bir buçuk ay gibi kısa bir sürede altyapı projelendirmesini hazırlamıştı. Hazırlanan altyapı projeleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 12 Mayıs 2014 tarihinde onaylanarak kesinleşti. Böylece Milas OSB’nin yapımı konusunda çok büyük bir engel aşılmış oldu. Altyapı projelerinin Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından altyapının yapım işinin, Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarının açıklanmasından sonra Haziran ayı içinde ihaleye çıkarılması bekleniyor. Haziran ayı içinde Milas OSB’nin altyapı projelerinin yapımının ihale edilmesi durumunda projenin yaklaşık 15 ay içinde tamamlanarak arsaların yatırımcılara teslim edilebileceği umuluyor.

 

Milas OSB’nin müteşebbis heyetini oluşturan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Milas OSB Müdürü Haluk Onaran; 19 Mayıs Pazartesi günü, ilçe kaymakamlığında düzenledikleri basın toplantısı ile Milas OSB’nin altyapı projelerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını açıkladılar.

 

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, OSB’nin altyapı projelerinin onaylanması gibi sevindirici bir gelişmenin haberini vermenin, Soma’da yaşanan maden kazasının ardından yaşanmakta olan üzücü bir güne denk geldiğini belirterek Soma’da yaşamını yitirenleri saygıyla andıklarını belirtti.

 

Kaymakam Fuat Gürel daha sonra Milas OSB konusunda yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:

 

“Milas OSB Müteşebbis Heyeti, 1997 yılında kuruldu. OSB yapımı 2014 Mayıs ayı itibariyle belli bir aşamaya geldi. Bu aşama, altyapı projelerinin hazırlandığı ve altyapı inşaatlarının ihalesinin yapılacağı bir aşamadır. İnşallah önümüzdeki günlerde altyapı ile alakalı bakanlıkla görüşmeler yapıp, ihale sürecine başlayacağız. Bundan 7 – 8 ay önce Ankara’ya gittiğimizde sıkıntılar mevcuttu. Arsanın çalışmalara uygun olup olmadığını tartışıyorduk. Ama artık bu tartışmaların bir adım ilerisindeyiz. Bu adım Milas ve Muğla’da OSB yapım aşamasına geldiğimizin işaretidir. OSB’de 1062 dönümden oluşan bir saha içerisinde 411 dönümlük imarlı bir alan ortaya çıkarılmış. 411 dönümlük alan içerisinde de 73 parsel inşaat sahası oluşturuldu. 73 parsellik alana geçmiş dönemlerde 87 ön talep alınmış. Bu ön talepler önümüzdeki günlerde değerlendirilecek. Yeni talepler de mutlaka bizlere ulaşacaktır. Yapılacak değerlendirmelerle, bu taleplerin bir kısmı reddedilecek. Çünkü şu anda mevcut arsamızdan daha fazla bir talep var. Milas OSB’ye ayrılan parseller yeterli değil. OSB’de olacak sektörler; Entegre tesisler, gıda ve makine sektörü, tekstil ve inşaat. Bunların içerisinden elemeler ve kabuller yapılacak. Bunları arkadaşlarımızla görüşeceğiz. OSB’nin bir müteşebbis heyeti ve yönetim kurulu var. Yönetim organları değerlendirmeleri yapacak. Milas OSB’ye ayrılan parseller yeterli değil. İnşallah bunun inşaatına başlanıldıktan ve belli bir aşamaya ulaşmasının ardından hemen genişleme projeleri hazırlayıp, OSB’nin bir adım daha öteye geçmesini sağlayacağız. OSB’nin 4 – 5 bin dönümlük araziye ihtiyacı var. Bin dönüme yakın bir hazine arazisini daha tespit ettik. Mevcut altyapı ihalesi yapılıp, imalatın %75’i gerçekleştikten sonra, OSB alanının genişletilmesi için gereken müracaatları yapacağız. Zaten o zamana kadar pek çok yeni talebin geleceğini de öngörüyoruz. Şu anda bile yer olmamasına karşın müracaatlar devam ediyor. Ben geldiğim tarih itibariyle baktığımda çok önemli mesafeler kat ettiğimizi düşünüyorum. İlçemizin bu önemli sorunu için ilçemizdeki aktörlerin bir araya geldiğini, menfaat birliği yaptığını gördüğümü ifade etmek istiyorum. OSB’de emeği geçen, başta Belediye Başkanımıza, MİTSO Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. MİTSO Başkanımız, OSB konusunda yavaşladığımızda sürekli olarak bize baskı uygulayan, sürekli olarak bizi tetikleyen bir arkadaşımız. Ayrıca bize önemli katkıları olan iktidar partisi ilçe başkanına, Muğla Milletvekilimiz Ali Boğa olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Milas OSB memlekete, ilçemize hayırlı olsun”.

 

Daha sonra yöneltilen soruları da yanıtlayan Kaymakam Fuat Gürel, şehre çok yakın olması nedeniyle OSB’den kaynaklanacak kötü kokuların önlenmesi için de gereken önlemlerin alınacağını söyledi. Kaymakam Gürel bu konuda şöyle konuştu;

 

“Bizim bölgemiz özellikleriyle zengin bir bölge. Sektörler, birbirine zarar vermeden, birlikte bulunmak zorunda. Kötü koku yayan firmaları da denetleyen kurumlar var. Bu kokular belirli dönemlerde ölçülüyor, belirlenen derecenin üzerindeyse tedbir alınması konusunda uyarılar yapılıyor. Kültür balıkçılığı sadece Türkiye’de yapılmıyor. Oralarda bu tür sorunlar nasıl çözüldüyse, bizler de çözeceğiz. Varsa işletmelerin, fabrikaların eksikleri tamamlanacak. Bir tarafta işletmeler olacaksa, bir tarafta bizler yaşayacağız. Onun için bunun dengesinin kurulması lazım”.

 

Daha sonra açıklamalarda bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da Bayındırlık Bakanlığı tarafından birim fiyatların açıklanmasının ardından Haziran ayı içinde OSB’de altyapının inşası aşamasına geçilebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Olacak, olmayacak, olur olmaz tartışmalarının ardasında planlama, projelendirme aşamaları geçilmiştir. 2010 yılında yapılan projelendirme ihalesi bir noktada tıkanmıştı. Şimdi aşıldı. Haziran ayı içinde birim fiyatları açıklandığında öbür aşamaya geçilir diye umuyoruz. İlçemiz için önemli bir proje. Herhangi bir şekilde bir ayrım gözetmeksizin, şuanda yönetim kurulumuzla, müteşebbis heyetimizle, bütün resmi ve sivil toplum örgütlerimizle, tüm siyasi partilerimizle bu konuya destek çıkan herkese büyük teşekkür borcumuz var. Bence böyle bir tesisin ilçemize kazandırılması kadar, beraber olduğumuzda neleri başarabileceğimizi göstermesi açısından gelinen nokta önemli. Bence tarihi bir gün yaşıyoruz. Herhangi bir şekilde aksatmadan ve sekteye uğratmadan en kısa süre içerisinde bu yatırımı tamamlayıp, hem ilçemizin gelişimine hem de Muğla’ya yapılacak yeni yatırımların önünü açmalıyız. İnşallah kaymakamlık yönetiminde bu tesisi ilçemizle buluşturacağız. Zaten ihale yapılıp, altyapı çalışmalarının başlamasının ardından işimizin uzun sürmeyeceğine inanıyoruz. Altyapıyı yapmakla bizim görevimiz bitmiş oluyor. OSB’deki bazı aşamaları ve sıkıntıları aşabilmek için bizim belediye olarak birçok taahhüdün altına girmemiz gerekiyordu. Arıtma tesisinin kullanılması, tesise kadar hatların döşenmesi, belirli miktarda kullanma suyunun taahhüt edilmesi gibi. Bu yatırımın gerçekleşmesi açısından bunları sırtlanmamız gerekiyordu. Verdiğimiz taahhütlere bağlıyız. Amacımız bu yatırımın biran önce gerçekleşmesi. Yatırımın hayata geçmesiyle yaklaşık 3 bin kişiye de iş imkanı sağlanacağını tahmin ediyoruz. OSB’nin kente yakın ve kuzey rüzgarlarına açık bir yerde bulunması nedeniyle, burada kurulacak sanayi tesislerinin belirlenmesinde gereken özeni göstereceğiz”.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından Milas OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gönderilen altyapı projesi onayı yazısını basın mensuplarına göstererek 2010 yılından beri bu belgenin beklendiğini söyledi. MİTSO Başkanı Reşit Özer şöyle konuştu;

“Altyapı projesini hazırlayan daha önceki firmadan kaynaklanan bazı sorunlar vardı. 2010 yılından beri bu firma gerekli çalışmaları bir türlü tamamlayamadı. Firmayla anlaşarak 2010 yılındaki sözleşmeyi iptal ettik. Daha sonra yeni bir firma ile anlaştık. Son anlaştığımız firma çok kısa süre içerisinde çalışmaları tamamladı. Artık altyapı projesinin ihaleye çıkmasını bekliyoruz. İhale yapıldıktan sonra 12 ile 15 ay gibi bir sürede altyapı inşaatının tamamlanması bekliyoruz. OSB’de artık firmaların yapacakları çalışmalar gündeme gelecek. Bu çalışmaların sonuna geldik. İş kollarıyla ilgili görüşmelerimiz devam edecek. İnşallah inşaatlar da seri bir şekilde başlayarak, biran önce OSB’miz faaliyete geçer. OSB’de entegre tesisler, gıda, makine, tekstil ve inşaat ile ilgili fabrikalar kurulabilecek. OSB’deki sanayi arsaları 3000 metrekare ile 70 000 metrekare arasında olacak. Arsaları alanlar 2 yıl içinde fabrika inşaata başlamak ve 5 yıl içinde de bitirmek zorundalar. Arsaları başkasına devretmek, satmak mümkün değil”.

 

osb toplantısı2