Milas, Vergi Tahakkukunda İl İkincisi
Vergi Haftası kutlanıyor. MİTSO Yönetiminin Vergi haftasını kutlama amacıyla Milas Vergi Dairesine yaptığı ziyaret sırsında konuşan Vergi Dairesi Müdürü M. Sait Sapan ilçemizin 2009 yılı vergi tahakkuku bakımından Muğlada Bodrumun ardından il ikincisi olduğunu söyledi. Ziyaret sırasında ekonomik kriz nedeniyle üyelerinin zor durumda olduğunu belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver TUNA ise Elimize gecen paranın yüzde 50sini vergi olarak ödüyoruz. Yani devletle ortak çalışıyoruz diye konuştu.
22 28 Şubat tarihleri arasında, bu yıl 21.si kutlanan Vergi Haftası nedeniyle Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Milas Vergi Dairesini ziyaret etti. Vergi Dairesi Müdürü M. Sait Sapan ile daire personelinin Vergi Haftasını kutlayan MİTSO Yönetimi daire çalışanlarına başarılar diledi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver TUNA, Başkan Yardımcıları Muzaffer ATICI ve Başkan Yardımcısı Hüseyin MAT, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan CUNBUL ve Kemal ÇİMENin yaptığı kutlama ziyareti sırasında Milas Vergi Dairesinin çalışmalarını anlatan Vergi Dairesi Müdürü M. Sait SAPAN Vatandaşımızın hali iyi olursa bizim de halimiz iyi olur dedi. 2009 yılı vergi tahakkuku açısından Milasın Bodrumun ardından il ikincisi olduğunu belirten Sapan vergi açısından Milasta 2009un son üç ayının çok iyi geçtiğini söyledi.
MİTSO Yönetimine Milasın vergi durumu hakkında açıklamalar yapan Vergi Dairesi Müdürü M. Sait Sapan, Milasa 2007 yılında geldiğini ve son üç yıl değerlendirildiğinde 2009 yılının son üç ayının vergi açısından çok iyi geçtiğini söyledi. Milasa geldiğindeki vergi yükümlüsü sayısının 8 bin 600, 8 bin 700den bugün için 9 bin 700 9 bin 800e çıktığını anlatan Müdür Sapan Bence bu iyi bir gelişme oldu. Ayrıca daha önce basit usuldeki vergi mükellefinin sayısı 3 binin üstündeydi. Basit usuldeki vergi gelirinin genel vergi gelirleri içindeki payı yüzde 1 olarak görülüyor. Bu yıl, geçen yıla göre genel vergi tahakkukunda yüzde 4lük bir artış oldu. Vergi tahsilatında ise yüzde 1.5lik bir düşüş oldu dedi. Milasta 2009 yılındaki vergi tahakkukunun 212 milyon TL, vergi tahsilatının ise 158 milyon TL olduğunu belirten Milas Vergi Dairesi Müdürü M. Sait Sapan tahakkuk rakamının içinde yaklaşık yüzde 25 oranında geçmiş yıllar alacağı olabileceğini söyledi. Milasın vergi gelirleri içinde Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin ağırlığına dikkat çeken Vergi Dairesi Müdürü Sapan Termik santrallerin Milasın vergi gelirleri arasındaki payı yüzde 36. Bu yıl ise bu onarın yüzde 50i aşabileceğini düşünüyoruz dedi. Vergi gelirleri bakımından Milasın Bodrumun ardından ikinci sırada olduğunun da altını çizen Vergi Dairesi Müdürü Sapan Bodrum, Muğla ilinin vergi tahakkuku içinde yüzde 24lük bir payla birinci sırada bulunuyor. Milas ise ikinci durumda, Üçüncü sırada Marmaris, dördüncü sırada ise Muğla bulunuyor dedi. Son zamanlarda Güllük limanında ekonomik açıdan bir hareketlenme görüldüğünü belirten Vergi Dairesi Müdürü M. Sait SAPAN Güllük limanı hareketleniyor. Madencilik faaliyetlerinde bir artış var. Maden ihracatı artacak gibi görünüyor. Eğer böyle devam ederse Milastaki madencilik sektöründe 20 milyon TL gibi bir ciro olur. Bu da vergi gelirlerinde önemli bir artış sağlar dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver TUNA da ekonominin genel durumunun iyi görünmediğini savunarak Biz ekonominin genel gidişini hiç iyi görmüyoruz. Ekonomi kötü görünüyor. Üyelerimizin odaya aidatlarını ödemelerine baktığımızda durum kendini gösteriyor. Üyelerimiz aidatlarını ödemede zorlanıyorlar dedi. Ekonomik kriz ortamında vergilerin vatandaşı zorladığını savunan Enver TUNA Genel olarak baktığımızda bizim elimize geçen 100 TLsının 50 TLsı vergi, sigorta, KDV gibi kalemlere gidiyor. Yani devletle ortak çalışıyoruz. Giren paranın 50 TLsını devlet aldıktan sonra kalan 50 TLsının içinden diğer giderleri de düştüğümüzde kalanla geçinmeye çalışıyoruz dedi. İşsizliğin ülke kenelinde olduğu gibi Milas için de büyük bir sorun olduğunun altını çizen Enver TUNA Yöremizde daha önce tütün, pamuk, susam yetiştiriliyor, zeytin iyi para ediyordu. İnsanlar sütten, hayvancılıktan para kazanıyor, ihtiyaçlarının karşılayabiliyorlardı. Şimdi ise tütün bitti, pamuk ekilmiyor. Zeytin, zeytinyağı, süt para etmiyor. İnsanlar çaresiz kaldılar. İş bulmak istiyorlar. Bu nedenle de sürekli belediyeye yükleniyorlar. Bu durumda insanların hiç değilse geçimlerini sağlayabilmeleri için tarımın desteklenmesi gerekiyor. Tarıma el atılsa, ürünler desteklense bu insanlar da iş diye belediyelere yönelmezler dedi.
Daha sonra Milas Vergi Dairesi Müdürü M. Sait SAPANIN Vergi Haftasını kutlayan MİTSO yönetimi vergi dairesi müdür yardımcılarını da odalarında ziyaret etti ve personelinin de Vergi Haftasını kutladılar.