DOLAR
35,6504
EURO
37,2963
ALTIN
3.150,00
BIST
10.006,61










MİTOSNUN GEKA DESTEKLİ BALIKÇILIK VE İHRACATÇILIK EĞİTİMİNE KATILANLARA BELGELERİ, KATKIDA BULUNANLARA İSE TEŞEKKÜR PLAKETLERİ TÖRENLE VERİLDİ.

MİTOSNUN GEKA DESTEKLİ BALIKÇILIK VE İHRACATÇILIK EĞİTİMİNE KATILANLARA BELGELERİ, KATKIDA BULUNANLARA İSE TEŞEKKÜR PLAKETLERİ TÖRENLE VERİLDİ.
06.08.2013 17:44
0
A+
A-

*Daha önce Valilik makamından törene katılacağı açıklanan Muğla Valisi Fatih Şahin, Köyceğiz yöresinde meydana gelen sel ve su baskını nedeniyle son anda Köyceğiz’e gidince törene gelemedi.

*GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, ajans çalışmalarında her zaman MİTSO’nun ve Enver Tuna’nın desteğini yanlarında hissettiklerini belirterek “Bu güzel çalışmanın bir hediyesi olarak MİTSO’ya üst düzeyde, profesyonel bir dış ticaret eğitimi hediye ediyorum” dedi.
*Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise törende yaptığı konuşmada “Burada çok güzel bir işbirliği yapılmış. Ortaya çok güzel bir sonuç çıkmış. Bu projede birçok güzellikler bir araya gelmiştir” diye konuştu.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın GEKA’dan hibe desteği sağlayarak oluşturduğu “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamında düzenlenen eğitim çalışmalarına katılanların katılım belgelerinin verilmesi ve eğitim çalışmalarına katkıda bulunan Muğla Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür plaketlerinin sunulması amacıyla düzenlenen tören ve kokteyl, MİTSO binasında yapıldı. Törene, Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Güllük Belediye Başkan Vekili Tevfik Kırçın, Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı ve GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, Milas İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık da katıldılar.

Törende, proje kapsamında “İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi” eğitiminin ilk aşamasına katılarak 48 saat eğitim gören 82 balıkçıya ve İhracatın Arttırılması eğitimi kapsamında ihracat elemanı olarak yetiştirilmek üzere toplam 40 saat eğitim gören 32 kişiye katılım belgeleri MİTSO Labranda Salonu’nda yapılan törenle verildi. İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi eğitiminin ikinci aşamasının Mart ayında yapılacağı bildirilirken proje kapsamında, Milas’ta toprak havuzlardaki levrek ve çipura balığı üretiminin 12 – 14 Şubat tarihlerinde Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenecek Uluslararası Balıkçılık Fuarı’nda tanıtılacağı ifade edildi.

MİTSO’nun projelerden sorumlu personeli Gülay Aytaç tarafından sunumu yapılan tören, Atatürk ve şehitler adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Yunanistan’da yaşanmakta olan ekonomik krizin başta İtalya, İspanya, Portekiz olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin kapısını çalmaya başladığını belirterek bu durumun üretmeden tüketen bir ekonomik anlayışın sonucu olduğunu vurguladı. Enver Tuna “Yunanistan’ın içine düştüğü iflas ekonomisi üretmeyen, ürettiğinden çok tüketen bir ekonominin varacağı son noktayı dramatik bir şekilde göstermektedir. Bu örnekten alacağımız ilk ders; üretmek, üretmek ve yine üretmektir” diye konuştu. Milas ekonomisinde tütüncülüğün bittiğini, pamukçuluğun çok büyük bir gerileme içinde olduğunu, halıcılığın ise adeta can çekişmekte olduğunu, zeytin üreticisinin ise yüzünün yıllardır bir türlü gülmediğini vurgulayan Enver Tuna “Tüm bu olumsuz göstergelere karşın Milas’ta üretim olarak yüzümüzü güldüren bir işkolu vardır. Bu da kültür balıkçılığıdır” dedi. Türkiye’deki kültür balıkçılığında üretimin yüzde 70’inin Milas’ta gerçekleştirildiğini ve Milas’ta üretilen balıkların işlenerek Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Enver Tuna “2011 yılı içinde Milas’tan 11 milyon 20 bin kilogram kültür balığı ihraç edilmiştir. Bu rakam hem Milas ekonomisi için, hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir rakamdır” dedi. Milas’taki kültür balıkçılığında bu olumlu göstergelere rağmen yüzde 35’lere varan bir üretim kaybı bulunduğunu belirten Enver Tuna “Bu oran oldukça yüksek bir kayıp oranıdır. MİTSO olarak bu verim kaybını en aza indirebilmek ve ihracatı arttırabilmek adına geçen yıl, Milas Ziraat Odası ile Milas İç Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği ile proje ortaklığı yaparak bir proje hazırladık ve GEKA’ya başvurduk. GEKA’nın sağladığı destekle bu projeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu nedenle GEKA yöneticilerini MİTSO adına teşekkür ediyorum” dedi. Enver Tuna, projenin toplam maliyetinin 238 bin 960 TL olduğunu ve bunun yüzde70’i olan 179 bin TL’nın GEKA’dan hibe olarak karşılandığını anlattı. Enver Tuna, balıkçılık eğitiminin ikinci aşamasının Mart ayında yapılacağını ve toplam 40 saat süren eğitim verileceğini ayrıca Milas’taki toprak havuzlarda balık üretiminin tanıtımı amacıyla 12 -14 Şubat tarihlerinde Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenecek “Uluslararası Balıkçılık Fuarı”na katılacaklarını da bildirdi. Enver Tuna, proje kapsamında eğitime katılanlara ve eğitim için işbirliği ederek dersler veren Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi’nden öğretim üyelerine ve öğretim görevlilerine teşekkür ederek sözlerini bitirdi.

Daha sonra kürsüye davet edilen Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cengiz Atila, Milas’tasi kültür balıkçılığında üretimin ve verimliliğin arttırılması amacıyla düzenlenen eğitim projesine katkılarından dolayı MİTSO yönetimine ve GEKA yöneticilerine teşekkür etti. Cengiz Atila, birlik olarak en büyük sorunları olan enerji sorunun çözümlenebilmesi amacıyla alternatif enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek amacıyla hazırladıkları projenin geçen yıl GEKA tarafından kabul edilmediğini anımsatarak bu projenin bu yıl kabul edilmesi için GEKA yöneticilerinden destek istedi.

GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner ise ajansın kuruluşundan başlayarak yapılan her toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’nın bizzat gelerek katıldığını belirtti ve “Enver Ağabey, bizim her toplantımıza katıldı ve destek verdi. Bu nedenle Enver Ağabey’e çok teşekkür ediyorum” dedi. Mehmet Aydıner hibe desteği sağladıkları projenin işe yaradığını görmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek “Bu proje işe yaramış. Bir kere bir heyecan oluşmuş. İki kamu kuruluşu bir araya gelmişler, kafa kafaya vererek güzel bir proje ortaya koymuşlar. Bu kadar insan bir araya gelmiş, eğitim almışlar. Muğla Üniversitesi ile işbirliği yapılmış. Hocalar gelmiş, dersler vermişler. Bunlar güzel çalışmalar. Bu güzel çalışmalar nedeniyle ben de şimdi size bir dış ticaret eğitimi hediye ediyorum. Bu üst düzeyde bir profesyonel eğitim olsun. Ekstradan bir eğitim olsun. Üst düzeyde gerçekleştirilecek ihracat elemanı yetiştirilmesi eğitiminin bütün masraflarını GEKA olarak biz karşılayalım. Bu güzel çalışma nedeniyle MİTSO’yu kutluyorum. MİTSO yönetimine çok teşekkür ediyorum. Muğla Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bu eğitim, hem memleketimiz için, hem yöremiz için, sizler için inşallah hayırlı olur”.

Daha sonra kürsüye davet edilen Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise yaptığı konuşmada “Güzel bir etkinliğin sonucunu almak için toplanmış bulunuyoruz. Ben de çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Üretimin değerini biliriz. Bir kilogram fazla üretimin ne değerli olduğunu biliriz” dedi. Prof. Dr. Harmandar, “Dünya değişiyor, ihtiyaçlar değişiyor. Artık babadan kalma yönetimlerle üretim yapmak, üretimi arttırmak mümkün değildir. Böyle üretmeyen, üretime ayak uyduramayan ülkeler kaybolup gideceklerdir. Üniversitelerin asıl görevi bilgi üretmek, üretilen bilgiyi halkımızla paylaşmaktır. Muğla Üniversitesi olarak buna çok büyük önem veriyoruz. Muğla Üniversitesi olarak biz üç temel alanda gelişmeyi kendimize hedef seçtik; su ürünleri, tarım ürünleri ve turizm ve yabancı dil eğitimi bizim temel hedeflerimizdir. Üniversitemizin, MİTSO’nun bu projesinde görev alması bizleri mutlu etmiştir” diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Harmandar daha sonra söyle konuştu; “Su ürünleri, balık üretmek önemli ama bu balığı katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürmek zorundayız. Biz ürettiğimiz tarım ürünlerinden yeterince yararlanamıyoruz. Güzel bir çalışma ile tarım ürünlerimizin katma değerini arttıran bir üretime yönelebiliriz. Muğla Üniversitesi olarak Milas bizim için önemli bir yer. Kaymakamımızla güzel bir işbirliği içindeyiz. Milas’a bir fakülte kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor”.

Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı ise konuşmasında projenin önemli bir çalışma olduğunu belirterek “Burada çok güzel bir işbirliği yapılmış. Ortaya çok güzel bir sonuç çıkmış. Son yıllarda, yerel organizasyonlarda yerel kurumların bir araya gelmeye başlaması, GEKA gibi yeni ajansların oluşması hayırlara vesile oluyor. Bunlar güzel sonuçlar veriyor. Her şeyin merkezi yönetimler tarafından yapılması sistemi bütün dünyada çatırdıyor. Bu da yerel demokrasilerin gelişmesi adına güzel bir gelişme olarak ortaya çıkıyor. Bu projede birçok güzellikler bir araya gelmiştir. Bu güzel proje nedeniyle Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na, oda yönetimine teşekkür ediyorum. Milas’a bir fakülte kurulması için ilçemize gösterdiği ilgi nedeniyle Sayın Rektörümüze teşekkür ediyorum” dedi. Kaymakam M. Bahattin Atçı daha sonra “İlçemizde başka projeler de var ve olacak. Bu konuda daha talepkar olmalıyız. Daha çok arayış içinde olup yeni projeler hazırlamalıyız. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Bey, hep güzel çalışmaların içinde olmuştur veya yanında olmuş, desteklemiştir. Kendisine teşekkür ediyorum. Kursiyerlerimize de bu kursa gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu güzel çalışmalara destek olanlara, katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, İç Su Ürünleri Yetiştiriciliği Eğitimi’nin birinci aşamasına katılarak toplam 48 saat eğitim alan 82 balıkçı ile İhracat Elemanı Yetiştirme Eğitimi’ne katılarak toplam 40 saat eğitim alan 32 kişiye kursa katılım belgeleri, konuklar, GEKA yöneticileri ile MİTSO’nun proje ortakları ve yönetim kurulu üyeleri tarafından verildi. Daha sonra proje kapsamında kursa katılanların eğitimine destek veren Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ile eğitim çalışmalarında görev alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi’nden öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerine teşekkür plaketleri yine törene katılan konukların ve MİTSO yöneticilerinin elinden sunuldu.

Katılım belgelerinin ardından MİTSO lokalinde bir kokteyl düzenlendi. Kokteylde, yeni yılda hazırlanacak projeler konusunda da taraflar arasında çeşitli görüş alışverişlerinde bulunuldu.