DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










MİTSO, KIRMIZI ÇAM BALINA DA COĞRAFİ İŞARET ALMAK İÇİN SAKARKAYA’DA

MİTSO, KIRMIZI ÇAM BALINA DA COĞRAFİ İŞARET ALMAK İÇİN SAKARKAYA’DA
25.07.2019 13:32
0
A+
A-

*MİTSO, Milas zeytinyağı, Milas tepsi böreği ve Milas el halısı ile Milas yağlı zeytininden sonra şimdi de Milas’ın Sakarkaya bölgesinde fıstık çamları ve kızılçamlardan elde edilmekte olan “Sakarkaya kırmızı çam balı”nın coğrafi işareti almak için girişim başlattı.

            Bugüne kadar Milas zeytinyağına, tepsi böreğine coğrafi işaret alan, Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını devralan, Milas yağlı zeytinine de coğrafi işaret almak üzere olan Milas Ticaret ve Sanayi Odası, şimdi de Milas’ın Sakarkaya yöresinde üretilmekte olan kırmızı çam balının coğrafi işaretini almak için çalışma başlattı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, patent işlemlerini yürütecek  firmanın temsilcisi ile Sakarkaya’da kırmızı çam balı üreticileri ile bir toplantı yaptı.

            Milas Ticaret ve Sanayi Odası Milas’ın geleneksel ve özgün ürünlerine coğrafi işaret almayı sürdürüyor. İlk olarak Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilmekte olan Milas zeytinyağına Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan menşe türü coğrafi işaret alan MİTSO, daha sonra Milas’ın geleneksel lezzetlerinden olan Milas tepsi böreğine de mahreç türünde coğrafi işaret almayı başarmıştı. MİTSO, daha sonra 1996 yılında Sümer Holding tarafından mahreç türünde coğrafi işareti alınmış olan Milas el halılarının coğrafi işaretini Sümer Holdingden devraldı. Ardından Milas’ın eşsiz lezzetlerinden Milas yağlı zeytinine coğrafi işaret almak için başvuran bulunan MİTSO, yağlı zeytin için askı süresinin dolmasını beklerken şimdi de Milas’ın Sakarkaya yöresinde fıstık çamları ve kızılçam ağaçlarından elde edilmekte olan ve ” kırmızı çam balı” olarak bilinen balın coğrafi işaretini almak üzere girişim başlattı.

            MİTSO’nun daha önce almış olduğu coğrafi işaret işlemlerini takip eden Destek Patent Firması temsilcisi Süleyman Zemin ile birlikte Sakarkaya mahallesine giden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, burada mahalle muhtarı Hakkı Arıcı (49) ve bal üreticileri ile toplantı yaptı. Toplantıda Sakarkaya kırmızı çam balını diğer yörelerin çam balından ayıran özellikleri araştırıldı. Bal üreticilerinden Mehmet Bilgili (78) 1979 yılından bu yana bal üreticiliği yapmakta olduğunu belirterek “Bizim Sakarkaya’nın balı öteki bölgelerin balına göre daha koyu ve parlaktır” dedi. 1986 yılından beri balcılık yapmakta olduğunu anlatan Rıdvan Aslan (65) ise, Sakarkaya balının diğer bölgelerin çam balından farklı olmasının nedeninin köyün yüksek rakımı olduğunu belirterek “Bizim kovanlar köyümüzün üstündeki yaylada bulunuyor. Buranın rakımı da 900 metre civarındadır. Yüksek rakım çam balımızın kalitesini arttırıyor” diye anlattı. Mehmet Ali Avcı (75) ise kendisinin de yıllarca arıcılık yaptığını anlatarak “Bizim balımız hem yüksek rakım nedeniyle, hem tatlı suyumuzdan ötürü balımız daha koyu oluyor” dedi.

            Sakarkaya Köyü Muhtarı Hakkı Arıcı (49) ise köylerinin temel geçim kaynağının arıcılık olduğunu ifade ederek “Köyümüzde arıcılıkla uğraşan yaklaşık 300 kişi vardır. 25 / 30 bin tane ne arı kovanı vardır. Arıcılarımızdan 250’si kovanlarını şu anda Anadolu’nun daha serin ve çiçekli olan Nevşehir, Niğde, Tokat gibi illerine veya Trakya bölgesine götürdüler. Sakarkaya kırmızı çam balımızı tanıtmak istiyoruz. Bunun için you tube üzerinden yayınlanan bir kısa film bile yaptırdık. Köyümüzün geleceği balcılıkta” diye konuştu.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Oda olarak amaçlarının Milas’ın ürünlerinin kaliteli ve markalı bir şekilde üretilmesini sağlamak ve tanıtımını yaparak daha çok satışını sağlamak olduğunu belirterek Sakarkayalı bal üreticilerinden kaliteli bal üretmeye özen göstermelerini ve ürünlerini markalı bir şekilde pazarlamalarını istedi. Reşit Özer “Biz de MİTSO olarak yöremizin ürün kalitesini arttırmayı ve markalı üretimi teşvik etmeye çalışıyoruz. Kaliteli ve markalı ürün üretirsek ve bunların kalitesini coğrafi işaretle tescillendirirsek hem yurtiçinde, hem de yurtdışında daha çok tanınmasını ve bilinmesini sağlayabiliriz. Ürünlerimizi ne kadar çok tanıtırsak, bölgemize o kadar çok gelir sağlayabiliriz” dedi. Daha önce Milas’ın zeytinyağına, tepsi böreğine ve halısına coğrafi işaret almayı başardıklarını anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Yağlı zeytinimize de coğrafi işaret alıyoruz. Şimdilik askı süreci devam ediyor. Bundan sonraki adımımız Sakarkaya’nın kırmızı balına da coğrafi işaret alarak kalitesinin korunmasını sağlamak ve  tanınırlığını arttırmak. Sizlerden kaliteli bal üretmenizi ve ballarınızı markalı bir şekilde pazara sunmanızı istiyoruz” diye konuştu.