MİTSO VE MİLAS VETERİNER FAKÜLTESİ, EĞİTİMLE BAL ÜRETİMİNİ DAHA DA ARTTIRMAYI HEDEFLİYOR…
Türkiye’nin en çok arı kovanına sahip ve en çok bal üretimi yapılan ikinci ili Muğla’nın en çok arı kovanına sahip ve en çok bal üretimi yapılan ilçesi Milas’ta hedef, eğitim ile bal üretimini daha da arttırmak. Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Milas Veteriner Fakültesi, arıcılara verilecek eğitimle ilçedeki bal üretimini daha da arttırmak için işbirliği yapacak.
Dünya’da yılda 502 bin 614 ton bal üretimi ile birinci sıradaki Çin’in ardından 105 bin 532 ton bal üretimi ile ikinci sırada bulunan Türkiye’de, yılda 16 bin 779 ton ile en çok bal üretimi Ordu ilinde yapılıyor. Ordu’dan sonra en çok bal üretilen ikinci il 15 bin 867 ton ile Muğla. Muğla’da ise en çok arı kovanı Milas’ta bulunuyor ve en çok bal üretimi yine Milas’ta yapılıyor. 165 bin dolayında arı kovanı bulunan Milas’ta yapılan yıllık bal üretimi 2 bin tonun üstünde gerçekleşiyor. Böylesine büyük bir arıcılık ve balcılık potansiyeline sahip Milas’ta arıcılığın ve bal üretiminin daha da geliştirilmesi için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği yapacak. İki kurum arasında yapılacak işbirliği ile arıcılara yönelik eğitimlerle ilçede arıcılık ve bal üretiminin geliştirilmesi hedefleniyor.
Milas’ta arıcılık ve bal üretiminin daha da geliştirilmesi amacıyla MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Başkanı Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali Sorucu, Milas’ta arıcılık ve bal üretiminin daha da geliştirilebilmesi için eğitim işbirliği yapılmasını için işbirliği yapılması için görüş birliğine vardılar. Dr. Ali Sorucu, Milas’ta arıcılara yönelik eğitim çalışmalarıyla bal üretiminin hem daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılabileceği hem de üretim kayıplarının önüne geçilerek üretimin daha da arttırılabileceği belitti. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de eğitim çalışması için MİTSO’nun her türlü desteği vereceğini belirterek “Biz Milas zeytinyağında olduğu gibi Milas balında da iddialıyız. Milas balını tanıtmak için her fırsatı değerlendiriyoruz. Üretimin artması ve kalitenin daha da yükseltilmesi için her türlü desteği veririz” dedi. Yapılan görüşmede, en kısa sürede arıcılara yönelik eğitim çalışmasının başlatılmasına karar verildi.
PROBOLİS ÜRETİMİNE ÖNEM VERİLECEK.
Milas’ta arıcılık ve bal üretiminin daha da geliştirilmesi amacıyla MİTSO’da yapılan görüşmede Dr. Ali Sorucu, arıcılıkta propolis üretiminin önemini de vurgulayarak “Milas’ta balın yanısıra propolis üretimini de desteklemek gerekiyor. Arıcılara daha çok katma değer sağlamak için propolis üretimi için de eğitim çalışmaları yapmalıyız” dedi.