DOLAR
34,5051
EURO
36,1734
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77










MİTSO YİNE BAŞARDI… MİLAS ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET ALINMASI KESİNLEŞTİ

MİTSO YİNE BAŞARDI…  MİLAS ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET ALINMASI KESİNLEŞTİ
05.12.2016 14:54
0
A+
A-

*MİTSO’nun başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan resmi ilana altı aylık askı süresi içinde itiraz gelmeyince Milas Zeytinyağının coğrafi işaret patent tescili alması kesinleşti.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, yine büyük bir başarıya imza attı; Milas zeytinyağlarına MİTSO adına coğrafi işaret patenti alınması kesinleşti. Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından 27 Mayıs 2016 tarihinde 28724 sayılı Resmi Gazete’de ve yerel Hamle gazetesinde ilan edilen MİTSO tarafından Milas zeytinyağına coğrafi işaret patenti alınmasına altı aylık askı süresi boyunca itiraz gelmeyince tescil kesinleşmiş oldu. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, daha düne kadar “rafinajlık yağ” diye haksız yere eleştirilen Milas zeytinyağının “makûs talih”ini yendiklerini belirterek “Artık göğsümüzü gere gere, Milas zeytinyağının coğrafi işaret patent tesciline sahip, Türkiye’nin en iyi yağlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Büyük mağazaların ve zincir mağazaların toplam raf alanlarının % 1’inin yerli markalı ürünlere tahsisini, Bakanlığın programında kontrollü kavşak olarak düzenlenmesi öngörülen Güllük Karayolu Kavşağının alt – üst geçişli kavşak olarak düzenlenmesini sağlayan MİTSO bu kez de Milas zeytinyağının coğrafi işaret patenti ile tescillenmesini başardı. MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret patent tescili yapılması için yaptığı başvuru, Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından incelenerek kabul edilmişti. Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı daha sonra MİTSO’nun yaptığı başvuruyu, 27 Mayıs 2016 tarihinde 29724 sayılı Resmi Gazete ile yerel Hamle gazetesinde yayınlanan resmi ilan ile askıya çıkarmıştı. 6 aylık ilan süresi içinde hiçbir itiraz gelmeyince Milas zeytinyağına Coğrafi İşaret Patenti alınması kesinleşti.

Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından MİTSO’ya gönderilen yazı ile kesinleşme kararı bildirildi. Yazıda “İlan edilen başvurunuza ilişkin 6 aylık yasal itiraz süresi içerisinde herhangi bir itiraz gelmediğinden Milas Zeytinyağı ibareli coğrafi işaret tescili kesinleşmiştir” denildi. Yazıda, coğrafi işaret başvurusunun tescil edilerek coğrafi işaret siciline kayıt edilebilesi için kayıt ücretinin üç ay içinde yatırılması istendi. MİTSO, gerekli kayıt ücretini 5 Aralık tarihiyle yatırarak Milas zeytinyağının coğrafi işaret patentini kesinleştirmiş oldu.

MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret patent tescili almasının kesinleşmesiyle birlikte Muğla’nın coğrafi işaret tescilli ürün sayısı üçe yükseldi. Bunlardan ikisine isi Milas sahip oldu. Muğla’da, 21.06.1996 tarihinde Milas Halısı, Sümer Holding tarafından coğrafi işaret tescil patenti ile tescillenmişti. Bodrum Mandalinası ise 03.12.2009 tarihinde coğrafi işaret patenti ile tescil almıştı.

Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş toplam 191 ürün bulunuyor. Bunlar arasında sadece üç yörenin zeytinyağının coğrafi işaret patent tescili bulunuyor. MİTSO’nun Milas zeytinyağı için coğrafi işaret patent tescili almasının kesinleşmesiyle Ayvalık Zeytinyağı, Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağı, Güney Ege Zeytinyağı ile birlikte Türkiye genelinde tescilli zeytinyağı sayısı dörde yükselmiş oldu. Zeytinyağlarının yanı sıra Gemlik zeytininin, Akhisar domat zeytininin, Akhisar uslu zeytininin, Edremit Körfezi çizik zeytininin de coğrafi işaret patentleri bulunuyor.

Milas zeytinyağına coğrafi işaret patent tescili alınmasının kesinleşmesi üzerine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Daha düne kadar rafinajlık yağ diye nitelendirilen Milas zeytinyağının makûs talihini yendik. Artık göğsümüzü gere gere, Milas zeytinyağının coğrafi işaret patent tesciline sahip, Türkiye’nin en iyi yağılarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bunu MİTSO olarak başardık. Bu nedenle MİTSO olarak gururluyuz ve Milas zeytinyağının geleceği konusunda umutluyuz. Milas zeytinyağı, Muğla’nın üçüncü, Milas’ın ikinci coğrafi işaret patentli ürünü oldu. Sümer Holding daha önce, Milas Halısı’nın coğrafi işaret patentini almıştı. Böylece Milas’ın iki ürürünü, halısı ve zeytinyağı coğrafi işaret patenti almış oldu. Muğla’da üçüncü patentli ürün ise Bodrum mandalini. Muğla’nın üç coğrafi işaretli ürününden ikisine, yani Milas Halısı ile Milas Zeytinyağı’na sahip olduğumuz için de ayrıca gururluyuz” dedi.

COĞRAFİ İŞARET PATENTİ NELER SAĞLIYOR?

*Coğrafi işaret patenti, belli bir yörede üretilmekte olan ürünün kalitesinin, diğer yörelerde üretilen aynı tür ürünlerden farkını belgeliyor.

*Coğrafi işaret patenti, aynı zamanda ürünün kalitesinin belgelenmesini sağlıyor.

*Coğrafi işaret patenti, ürünün pazarlanmasında çok büyük bir tanıtım ve reklam değeri taşıyor.

*Coğrafi işaret patenti, ürünün üretim standardının korunmasını sağlıyor.

*Coğrafi işaret patenti, ürünün pazar payının artmasına katkıda bulunuyor.

*Coğrafi işaret patenti üreticinin, ürün kalitesi standartlaşmış markalı ürün üretmesine neden oluyor.

*Coğrafi işaret patenti, üreticinin ürününe sahip çıkmasını sağlıyor, üretimde istihdamın artmasına katkıda bulunuyor.

*Coğrafi işaret patenti, tüketicinin ürünü satın almak üzere o yöreye gelmesini sağlıyor ve böylece turizme de katıda bulunuyor.

*Coğrafi işaret patenti,ürünün değer kazanmasıyla birlikte köyden kente göçü engelliyor, kırsal kesimdeki nüfusu koruyor.

*Coğrafi işaret patenti ürünün taklitçiliğini önlüyor.

*Coğrafi işaret patenti, üretim sürecindeki katma değerin artmasını sağlıyor.