DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










MİTSO’da zeytin, zeytinyağı toplantısında üreticilere çağrı: “HEDEFİMİZ, COĞRAFİ İŞARET ALACAK KALİTEDE ZEYTİNYAĞI ÜRETMEK OLMALI”

MİTSO’da zeytin, zeytinyağı toplantısında üreticilere çağrı: “HEDEFİMİZ, COĞRAFİ İŞARET ALACAK KALİTEDE ZEYTİNYAĞI ÜRETMEK OLMALI”
13.09.2022 16:46
0
A+
A-

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odasının çağrısıyla yeni zeytin hasat dönemi öncesinde zeytin ve zeytinyağında kalitenin yükseltilmesi amacıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıya markalı zeytinyağı üreticileri, zeytinyağı fabrikalarının sahipleri ve zeytinyağı ticaretiyle uğraşanlar katıldılar. Toplantıda konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer Milas zeytinyağının ihracat potansiyelinin giderek arttığını belirtirken zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe de tüm üreticilerin hedefinin coğrafi işaret alacak kalitede zeytinyağı üretmek” olması gerektiğini bildirdi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Özer konuşmasında Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almayı başarmış ilk ve tek Türk zeytinyağı olduğunu belirterek “Biz Avrupalıyız. Milas zeytinin, zeytinyağının başkenti. Milas zeytinyağı artık Almanya’ya, İsveç’e, ABD’ye, Malezya’ya ihraç edilmeye başladı. Hem de çok yüksek fiyatlarla ihraç ediliyor. İhracatımız daha da artacak. Yeter ki coğrafi işaret kalitesinde zeytinyağı üretelim. Erken hasat, soğuk sıkım yapalım. Hasat edilen zeytinleri kasayla fabrikaya getirelim” dedi.

Toplantının konuşmacısı olan yurt dışındaki pek çok yarışmada ödüller kazanmış olan  zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe hasat dönemi öncesinde böyle bir toplantı düzenledikleri için MİTSO yöneticilerine teşekkür etti. Ali Osman Menteşe konuşmasında zeytin ağaçlarına sevgiyle yaklaşmak gerektiğini hatta onlarla konuşulmasını önererek “Ben zeytin ağaçları ile konuşurum. Onlara pozitif mesajlar vermeye giderim. Senede bir gün zeytinliğe gidip zeytin hasat ederek zeytincilik olmaz. İyi zeytinyağı için bininci koşul kasadır. Hasat ettiğimiz zeytinleri çuvallara değil kasalara koymalıyız. Kasalar içinde bekletmeden fabrikalara getirip bekletmeden sıkılmasını sağlamalıyız” diye konuştu. Menteşe, konuşmasının devamında her zaman zeytinyağı üretiminde kalitenin hedeflenmesi gerektiğini vurgulayarak “Hedefimiz coğrafi işaret alacak kalitede zeytinyağı üretmek olmalı. MİTSO bu belgeyi almış ise bizim, üreticiler olarak bunun kıymetini bilmemiz gerek Zeytincilerin doğru hasat, doğru kasalama ile zeytinlerini fabrikalara getiriyorlarsa fabrikacılar da kendilerine çeki düzen vermeliler. Fabrikalar üretim sürecinde hijyene çok önem vermeliler. Bu işte fabrikacıların özen göstermesi çok önemli. Bu işi geliştirmek için MİTSO hijyene dikkat eden fabrikacıları ödüllendirmeli” dedi. Zeytinyağındaki polifenollerin önemine de değinen Menteşe “Polifenoller insan sağlığı için yararlı bir grup maddenin adıdır. Bunların havaya uçup gitmemesi için İtalyanlar erken hasat, soğuk sıkım yöntemini buldular. Milas zeytinyağının polifenol değerleri Ayvalık bölgesinin zeytinyağının çok üstündedir” diye belirtti.

Zeytinyağı fabrikacılarından Mehmet Günlük ise konuşmasında zeytinyağının kalitesinin korunabilmesi için mutlaka lisanslı depoculuk sisteminin kurulması gerektiğini vurgularken MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel de “Lisanslı depoculuk sistemini kurmak, olmaz ise olmazımız olmalı. Bunu birlik içinde başarmalıyız” dedi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise konuşmasında bu dönemde zeytinde bir bolluk yaşandığına dikkat çekerek “Herkes zeytini sevmeli fakat bir taraftan da kara kara düşünüyor; bu zeytinler nasıl silkilecek? Bu iş için ciddi bir emek gücü, iş gücü gerekiyor. Bunu nasıl, nereden bulacağız? Bakalım bu sorunu nasıl çözeceğiz. Ayrıca başka bölgelerden gelen insanlar Milas’tan memecik tane zeytini alıyorlar. Bizim zeytinlerimiz ün kazanınca başkaları zeytinlerimizi tane zeytin olarak almaya başladılar. Bunun da önüne geçmeliyiz” dedi.

TARİŞ Zeytin Kooperatifi Başkanı Kamil Gül de konuşmasında “Milas zeytinyağının kalitesini korumak hepimizin görevidir” diye konuşurken zeytinyağı üreticisi Uğur Özen Bakanlıktan gelen görevlilerin zeytinyağı şişeleri üzerindeki etiketlerde denetimler yaptıklarını, harf boyları tutmayan veya büyük harf yazılması gerekirken küçük harfle yazılmış etiketler nedeniyle çok büyük cezaların kesildiğini bildirdi.

Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Parlo dağlık kesimdeki zeytinliklere traktör çıkabilecek şekilde yollar açılması için çalışma yürüttüklerini anlattı. Ali Parlo Milas zeytinyağında kalitenin korunabilmesi ve ihracatta sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için mutlaka birlik kurulması gerektiğini vurguladı. Parlo “Zeytinyağımızın reklamını yapabilmek için, ihracatta sürdürülebilirliği sağlamak için mutlaka birlik kurmamız gerekiyor. Bunun yolu birlik olmaktan geçiyor. Birliğimizi kuracağız. Coğrafi işaret almış zeytinyağlarımızı birlik olarak ihraç edeceğiz” dedi.

 

Yazı detayını buraya yazınız