DOLAR
35,6512
EURO
37,2621
ALTIN
3.160,90
BIST
10.016,83










MİTSO’DAN MİLAS TEPSİ BÖREĞİ İMALATÇILARINA ÇAĞRI; “COĞRAFİ İŞARET KALİTESİNDE İMAL EDELİM”

MİTSO’DAN MİLAS TEPSİ BÖREĞİ İMALATÇILARINA ÇAĞRI; “COĞRAFİ İŞARET KALİTESİNDE İMAL EDELİM”
24.06.2019 09:58
0
A+
A-

Milas’ın geleneksel lezzetlerinden olan tepsi böreğine “coğrafi işaret” almayı başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası, tepsi böreği imalatçılarına börekleri coğrafi işaret standartlarına uygun şekilde imal etme çağrısı yaptı. Milas’taki tepsi böreği imalatçıları ile bir toplantı yapan MİTSO, Milas tepsi böreğine ilginin giderek arttığına dikkat çekerek üretimin kalite korunarak arttırılması gerektiğini bildirdi.

            MİTSO, Milas’taki tepsi böreği imalatçılarıyla toplantı yaptı. Toplantıda, bir süre önce Milas tepsi böreğinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kalitesinin tescil edilerek coğrafi işaret ile belgelendirildiğine dikkat çeken MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Milas tepsi böreğine ilgi giderek artıyor. Milas’tan çevre il ve ilçelere tepsi böreği gönderiliyor. Birçok imalatçımız talebi karşılamakta zorlanmaya başladı. Coğrafi işaret aldıktan sonra talebin daha da arttığını görüyoruz. Bu süreçte önemli olan kaliteden ödün vermeden üretimi arttırmak. Üretimin kalite korunarak arttırılması gerekiyor. Sizlerden Milas tepsi böreğini, coğrafi işaret standartlarına uygun olarak imalat yapmanızı bekliyoruz” diye konuştu ve imalatçılara Milas tepsi böreğinin özelliklerini anlatan birer dosya verdi.

            Milas’taki börek imalatçılarından Şakin Ölker aslında İzmirli olduğunu ve boyoz ustası olarak çıraklıktan yetiştiğini belirterek “Ben Milas’a boyoz, gevrek ve börek ustası olarak gelmiştim. Fırınımıza gelenler börek istediğinde çeşit çeşit börek gösteriyorduk fakat herkes Milas tepsi böreği istiyor ve olmadığını görünce dönüp gidiyordu. Biz de böylece Milas tepsi böreği imalatına başladık. Tepsi böreğini şimdi eşim yapıyor. İyice ustalaştı. Fakat üretimi arttırmak için yetişmiş, kalifiye eleman bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Böyle olunca da talebe yetişemiyoruz” dedi. Milas tepsi böreğinin zeytinyağı ile yapıldığına da dikkat çeken Şakir Ölker “Milas tepsi böreği son derece sağlıklı. Zeytinyağı, bol miktarda ot ve çökelek peyniri ile yapılıyor. Bunların hepsi de sağlıklı. Diğer böreklerde donmuş yağlardan bol miktarda kullanılıyor. Bu nedenle Milas tepsi böreğine ilgi daha da artıyor” dedi.

            Milaslı börek imalatçılarından Hilmi Uzun ise “Milas dışından çok talep almaya başladık. Şu tarihte geleceğim, bana 10 kg. börek hazırlayın, diye talepler geliyor. İstanbul’a götürüyorlar. Ankara’ya götürüyorlar. Hatta Avusturalya’ya bile götüren var. Bize 10 kg. börek hazırlatıyor, sonra dipfrize atıyormuş.

            Milaslı börek imalatçılarından Aydan Çakıroğlu da imalatı arttırmak için kalifiye elemana ihtiyaç duyduklarını anlatarak “Çalışmak için gelenleri deniyoruz, pek çoğu istediğimiz nitelikte olmuyor. İşe başlattıklarımızın birçoğu da yaz döneminde, bayram döneminde, işlerin yoğunlaştığı zamanlarda işten ayrılıp gidiyor. Kalifiye eleman yetiştirmek gerekiyor. Talepten çok memnunuz. Muğla’dan, diğer çevre il ve ilçelerden talepler geliyor. Fakat kalifiye eleman olmayınca talebe yetişemiyoruz” diye konuştu.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de börek imalatçılarına toplantıya katıldıkları için teşekkür ederek kendilerine Milas Tepsi Böreğinin coğrafi işaret özelliklerini anlatan birer dosya verdi. Reşit Özer, kalifiye eleman yetiştirmek için kurs açılması amacıyla girişimlerde bulunacaklarını ifade ederek “Biz her konuda sizi desteklemeye varız. Yeter ki, sizler kaliteyi koruyun ve coğrafi işaret kalitesinde Milas Tepsi Böreği imalatını sürdürün” diye konuştu.