Milas
Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas’ın Sakarkaya mahallesi çevresindeki
fıstık çamlarından elde edilen ve diğer yörelerin ballarına göre rengi daha
koyu olan ve kırmızıya çalan Sakarkaya kırmızı balına coğrafi işaret almak için
bir girişim başlattı.
MİTSO
Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘in daveti üzerine MİTSO’ya gelen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selçuk Aktürk, aynı
üniversiteden Doç. Dr. Serkan Dirlik
ve Doç. Dr. İbrahim Kıvrak, Sakarkaya’nın
kırmızı çam balına coğrafi işaret alınabilmesi için bir değerlendirme
toplantısı yaptılar. Daha sonra MİTSO
Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu ile birlikte Sakarkaya ve Günnük
mahallelerine giderek mahalle muhtarları ve bal üreticileriyle görüştüler.
Görüşme sırasında kırmızı çam balının özellikleri hakkında notlar alan
akademisyenler aldıkları kırmızı bal örnekleri üzerine analizler yaparak
kırmızı balın temel özelliklerini ve diğer yörelerin çam ballarından farkını
ortaya koymaya çalışacaklarını belirttiler.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, daha önce Milas el halısının, Milas zeytinyağının, Milas yağlı zeytininin ve Milas tepsi böreğinin coğrafi işaretini aldıklarını hatırlatarak “Şimdi de Sakarkaya mahallemiz ve çevresinde elde edilen kırmızı çam balı için bir girişim başlatıyoruz. Eğer kırmızı çam balının diğer çam ballarından farkını ortaya koyan özellikleri belirleyebilirsek coğrafi işaret için başvuruda bulunacağız. Muğla ilinin en çok arı kolonisine sahip olan ve en çok bal üreten ilçesi olarak kırmızı bala coğrafi işaret almak istiyoruz. Başarabilirsek balcılarımızın ballarının değerine değer katacağımıza inanıyorum” diye konuştu.