MİTSO’dan üyelere uyarı : GIDA ÜRETİMİ VE SATIŞI YAPAN TÜM İŞLETMELER 31 ARALIK’A KADAR “İŞLETME KAYIT BELGESİ” ALMAK ZORUNDA

24.12.2013 13:40

Milas Ticaret ve Sanayi Odası “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” uyarınca gıda üretimi yapan, satan, depolayan ve toplu tüketime sunan işyerlerinin mutlaka “işletme kayıt belgesi alması” gerektiğini üyelerine hatırlattı. Yönetmelik gereği söz konusu kayıt belgesini almayan perakende işyerlerine 1.279 TL, üretim yapan işyerlerine 2.560 TL idari para cezası uygulanacağı hatırlatılarak ilgili işyerlerinin 31 Aralık 2013 tarihine kadar İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurarak “İşletme Kayıt Belgesi” alması gerektiği bildirildi. Yönetmelik gereğince ayrıca belediyeden “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” aldıktan sonra 30 gün içinde yine İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden “İşletme Kayıt Belgesi” alınmasının zorunlu hale getirildiği hatırlatıldı.

MİTSO tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Tüm üyelerimizin dikkatine,

17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” uyarınca, gıda üretimi yapan tüm işletmeler ile gıdaları satışa ve toplu tüketime sunan işletmelere ‘İşletme Kayıt Belgesi’ alma zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmelik hükümlerine göre; gıda üreten, satan, depolayan ve toplu tüketime arz eden lokanta, kahvehane, bakkal, pastane, market, restoran, kafeteryalar, barlar, büfe, kantin ve çay ocağı gibi tüm işletmelerin Belediyeden İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı’nı aldıktan sonra 30 gün içinde, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden ‘İşletme Kayıt Belgesi’ alması zorunlu hale gelmiştir.

İlgili yönetmelik çerçevesinde; kayıt işlemlerini yaptırmayan bütün işletmeler 31.12.2013 tarihinde kadar İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ekteki belgeyle beraber başvuruda bulunmak zorundadırlar.

Başvuru yapmayan perakende işyerlerine 1.279,00 TL.-,Üretim yapan işyerlerine 2.560,00 TL.- idari para cezası uygulanacaktır. Gıda Sicili Üretim İzni ve yönetmelik öncesi alınmışİşletme Kayıt Belgesi’ bulunan işletmelerin,31 Aralık 2013 tarihine kadar yürürlükte olan yönetmeliklere uymak koşuluyla eski belgeleri üzerinden üretim yapmaya devam edebilecekler fakat bu durumda olan işletmelerin en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar ‘İşletme Kayıt Belgesi’ almaları gerekmektedir.

Perakende işletmeler ile taşıma ve depolama konusunda faaliyet gösteren işletmelerin kayıt başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler:
1) Dilekçe ve Beyanname (Ek-4)
2) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının sureti
3) Meslek odası bulunan meslek mensupları için odadan alınmış belge, meslek odası bulunmayan meslek mensupları için gıda işletmecisiyle yapacağı sözleşme. (Bu belge sadece Kanun Ek-1 Listesindeki Hazır yemek, tabldot yemek ve meze üreten işletmeler için geçerlidir.)

Gıda üreten işletmecilerden kayıt başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler :
1) Dilekçe ve Beyanname (Ek–4)
2) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının veya Deneme İzin Belgesinin sureti.
3) Kapasite raporu veya ekspertiz raporu, resmi kurumlarda kurum beyanı
4) Gıda işletmecisinin güncel bilgilerini içeren Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi (Yapısı gereği sicil gazetesinde yayımlanamayacak kurum ve kuruluşlar hariç)
5) Şeker üretimi veya şeker paketlemesi konusunda faaliyet gösterecek gıda işletmelerinin Şeker Kurumu’ndan alacağı uygunluk yazısı.
6) Meslek odası bulunan meslek mensupları için odadan alınmış çalışma belgesi, meslek odası bulunmayan meslek mensupları için gıda işletmecisiyle yapacağı noter onaylı sözleşme.

Ek1: ONAY KAPSAMINDAKİ GIDA İŞLETMELERİ

Ek4: İŞLETME KAYIT BELGESİ BAŞVURU VE BEYANNAMESİ