ODALAR İSTEDİ, TOBB İLETTİ TEBLİĞ DEĞİŞTİ: DEVLET DESTEKLİ TİCARİ ALACAK SİGORTASINDA YILLIK CİRO 25 BİNDEN 125 BİN TL’YE YÜKSELTİLDİ

08.04.2020 15:42

Aralarında Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın da olduğu pek çok oda ve borsanın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ilettiği Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin talepler sonrasında TOBB tarafından ilgili bakanlıklar düzeyinde yapılan girişimler sonuç verdi. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimatlarında değişiklikler yapıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”e göre tebliğin kapsamında sadece “mikro ve küçük işletmeler” bulunurken bunlara “orta büyüklükteki” işletmeler de eklenmiş oldu. Ayrıca, tebliğden yıllık net satış hasılatı 25 bin TL’ye kadar olan işletmeler yararlanabiliyorken yeni tebliğ ile yıllık net satış hasılatı miktarı 125 bin TL’ye yükseltildi. Daha önce sadece otomatik limit tahsisi ön görülen Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminde yeni tebliği ile hem otomatik, hem de manuel limit tahsisi yapılması sağlandı. Tebliğde yapılan bir diğer değişiklikle poliçeden alıcı başına 10 TL izleme ücreti alınması gerekirken yeni tebliği ile poliçelendirilen tekliflerden sorgulama ücreti alınamayacak. Tebliğde, Reasürans ve Devlet Desteği ile ilgili de değişiklik yapıldı ve önceki tebliğde “hasar ödemelerinin sistemde toplanan primlerden karşılanması” öngörülmüşken yeni tebliği ile hasar ödemelerinin sistemde toplanan primlerin yanı sıra reasürans koruması ve devlet desteği ile karşılanmasına olanak sağlandı.

Öte yandan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ilgili meslek komitelerinden odalara iletilen sorunların takipçisi olduklarını belirterek “Meslek komitelerinden odaların yönetim kurullarına iletilen sorunları değerlendirip, çözüm önerilerimizle TOBB’ye sunuyoruz. TOBB de ilgili bakanlıklarla iletişime geçerek sorunları ve çözüm önerilerini iletiyor. Bu süreç sonrasında Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası tebliğinde üyelerimiz lehine değişiklikler yapıldı. Bundan sonra da üyelerimizin taleplerinin takipçisi olmayı sürdüreceğiz” dedi.