PAKİSTAN’DAN MİTSO’YA ZEYTİNYAĞI TİCARETİNDE İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ GELDİ

03.02.2020 09:19

*Türkiye’nin Karaçi Ticaret Ateşeliği kanalıyla MİTSO’ya iletilen bir yazı ile Pakistan’ın önemli firmalarından birisinin zeytinyağı ticareti konusunda işbirliği yapmak istediği bildirildi.

*Zeytinyağı ticareti için işbirliği önerisinde bulunan Pakistan firmasının yıllık cirosunun 200 milyon USD olduğu ve Pakistan’ın tüm ana şehir ve kasabalarında geniş bir distribütor ağına sahip olduğu ve 1200 çalışanının olduğu bildirildi.

Pakistan’ın Karaçi kentinden Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na zeytinyağı ticaretinde işbirliği önerisi geldi. Türkiye’nin Karaçi Ticaret Ateşeliği aracılığıyla iletilen zeytinyağı ticareti işbirliği talebinde, önemli bir Pakistan firmasının franchisor-franchise sahibi veya tedarikçi-distribütor modeline dayalı bir işbirliği yapılmak istediği bildirildi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında, geçen 14 Kasım tarihlerinde Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Sanayi Odaları 27. Yürütme Kurulu ve 15 Kasım’da yine Karaçi’de düzenlenen İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu işbirliğinde düzenlen Yatırım Konferansına TOBB’nin Dış İlişkiler Komisyonu Raportörü  olarak MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de katılmıştı. Özer bu toplantılarda Türkiye’nin Karaçi Ticari Ataşesi Eyyüp Yıldırım aracılığıyla Pakistanlı işadamlarına Milas’ın coğrafi işaretli zeytinyağını tanıtmıştı.

Türkiye’nin Karaçi Ticaret Ateşesi Eyyüp Yıldırım tarafından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e gönderilen bir yazıyla Pakistanlı bir firmanın zeytinyağı ticareti için işbirliği yapmak istediği bildirildi. Yazıda , zeytinyağı sektöründe dağıtımcılık, ithalatçılık, franchise gibi farklı seçeneklerde işbirliği yapmak için bir şirket arandığı ifade edilerek bu konuyla ilgilenecek firmaların bildirilmesi isteniyor. Yazının ekinde zeytinyağı ticareti yapmak isteyen firmanın bilgilerine de yer veriliyor. Buna göre, 1985 yılında kurulan International Multi Group of Campanies (IMGC) adlı firmanın endüstriyel ve ticari taahhütte bulunduğu ve Pakistan’ın üç ilindeki tesisleriyle bitkisel yağ sektöründe tanınmış bir firma olduğu, yıllık cirosunun 200 milyon USD üzerinde olduğu ve yaklaşık 1200 çalışanının bulunduğu ve ayrıca Pakistan’ın tüm ana şehir ve kasabalarıyla ülke çapında geniş bir distribütor ağına sahip olduğu bildirildi.

Türkiye’nin Karaçi Ticaret Ateşeliği aracılığıyla Pakistan’dan zeytinyağı ticaretiyle ilgili işbirliği önerisi geldiğini açıklayan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Her ortamda Milas’ın ürünlerini tanıtmaya gayret ediyoruz. Geçen 14 / 15 Kasım tarihlerinde TOBB ile katıldığımız Pakistan’daki toplantıda da Türkiye’nin Karaçi Ticaret Ataşesi Sayın Eyyüp Yıldırım‘ın da destekleriyle Pakistanlı firmalara coğrafi işaretli Milas zeytinyağını anlatmıştık. Bu görüşmelerin ardından Karaçi Ticaret Ateşeliği aracılığıyla önemli bir Pakistan firmasından bize zeytinyağı ticaretinde işbirliği önerisi geldi. Öneriyi üyelerimize ileteceğiz. Umarım bu teklif, Milas zeytinyağının dünya pazarlarına açılmasında önemli bir adım olur” diye konuştu.