DOLAR
35,6497
EURO
37,2939
ALTIN
3.150,00
BIST
10.009,08










Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odası 14. Genel Kurulu Almanya’nın başkenti Berlin’de yapıldı.

Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odası 14. Genel Kurulu Almanya’nın başkenti Berlin’de yapıldı.
02.12.2019 15:10
0
A+
A-

HİSARCIKLIOĞLU : “JAPONLAR, TÜRKİYE’DE SIFIR HATA İLE OTOMOBİL ÜRETİMİ YAPIYOR”

*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Genel Kurulda yaptığı konuşmada Alman işadamlarına “Japonlar Türkiye’da sıfır hata ile otomobil üretiyor. Dünyadaki Ford fabrikaları arasında en verimlisi Kocaeli’deki Ford’un yatırımıdır” diyerek seslenerek Alman işadamlarını ve Volkswagen’i Türkiye’ye yatırıma davet etti.

*Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası 14. Genel Kurulu’na, delege olarak MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan da katıldılar.

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer, Almanya’dan bir oda ile kardeş oda olmak istediklerini bildirdi.

            Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odası 14. Genel Kurula Almanya’nın başkenti Berlin’de yapıldı. Genel Kurulda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Japonlar Türkiye’de sıfır hata ile otomobil üretimi yapıyor… Dünyadaki bütün Ford fabrikaları içinde en verimli fabrika Kocaeli’deki Ford’un yatırımıdırdiyerek Alman işadamlarını ve Volkswagen’i Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti. Genel Kurula TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanısıra diğer TOBB temsilcileriyle  birlikte, genel kurul delegesi  Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan da katıldılar.  

HİSARCIKLIOĞLU : ALMANYA, TÜRKİYE’İNİN EN ÖNEMLİ TİCARİ ORTAĞI KONUMUNDA”

            TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu TATSO’nun 14. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türk – Alman dostluğunun uzun bir tarihi geçmişi olduğunu ve bu dostluğun tarih boyunca çok ciddi meydan okumalara karşı koyduğunu belirterek “Dostluğumuzun temelleri çok sağlamdır. Bu sağlam temeller, iş dünyası olarak bize, gelecekte ikili düzeyde Ortadoğu, Orta Asya, Avrupa ve genel anlamda dünyada geniş bir çalışma alanı sunmaktadır” dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerin iktisadi boyutunun sağlam temele oturduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Almanya’nın Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunduğunu ve Türkiye’deki en önemli yatırımcı ülke olduğunu ifade ederek “Almanya’da 80 bin Türk girişimci, yıllık 50 milyar avro ciro yapmakta ve 500 bin istihdam sağlamakta” dedi. Buna karşılık Türkiye’de 7 bin Alman firmasının faaliyet göstererek 120 bin kişiye istihdam sağlamakta olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu “Türkiye’de Almanya’nın yatırımı 10 milyar avro civarında. Almanya’nın dış yatırımının 700 milyar avro olduğunu düşünürsek bugün bize gelen bunun sadece yüzde 1’idir. Bundan şikayetçiyiz. Demek ki, alacağımız çok mesafe var” diye konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU : “TÜRKİYE’DE JAPONLAR SIFIR HATA İLE ÜRETİM YAPIYOR”

            Konuşmasında Volkswagen’e de bir çağrıda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Japonların Türkiye’de sıfır üretim hatasıyla araba üretmekte olduğunu anlatarak “Buradan Volkswagen’e bir çağrıda bulunmak istiyorum; bakınız, Japonlar sıfır üretim hatasıyla araba üretme noktasında dünyada marka ülke. Toyota’nın Türkiye’de fabrikası var. Toyota’nın dünyadaki bütün fabrikalarında, mukayese ettiğiniz zaman tek bir ülkede yaptığı üretim sıfır üretim hatasıyla… O da Sakarya’daki, Türkiye’deki yapmış olduğu yatırım. Japonya’da bile hatalı araba üretiyorlar, Türkiye’deki üretilen ürün sıfır hata ile çıkıyor. Bu Türk işçisinin, Türk teknisyeninin de becerisini göstermektedir. Aynı zamanda dünyadaki bütün Ford fabrikaları içinde en verimli fabrika Kocaeli’deki Ford’un yatırımıdır. Volkswagen Türkiye’ye yatırım kararı vermişti. Politik nedenlerden dolayı her halde askıda. Eğer Volkswagen Türkiye’ye yatırım yaparsa, hem Volkswagen, hem Almanya, hem de Türkiye kazanacak. Kazan – kazan noktasında en önemli projelerden birisi olacak. İnşallah bizler bu yılın sonunda nihai kararın olumlu çıkmasını bekliyoruz. Bu kapsamda buradan değerli dostlarımızın desteklerinizi de bekliyoruz” dedi.

BÜYÜKELÇİ ALİ KEMAL AYDIN : “TÜRKİYE VE ALMANYA ARASINDA 100’E YAKIN KARDEŞ ŞEHİR VAR”

            Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın‘ın da katıldığı TATSO’nun 14. Genel Kurul Toplantısında bir konuşma yaparak AB- Türkiye arasında kesintiye uğrayan entegrasyonun derinleştirilmesine yeniden ivme kazanmasının önemini vurguladı. Büyükelçi Aydın, iki ülke arasında sosyal bağlara da değindiği konuşmasında iki ülke arasında 100’e yakın kardeş şehir ilişkisinin olduğunu anlatarak bu konuda büyükelçilik ve 13 konsolosluk olarak işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

KÖNİG : “BİZ ÜÇ AŞAMALI BİR STRATEJİK HEDEFLE TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPTIK. TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPAN KAZANIR”

            Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rolf König ise konuşmasında Türkiye’ye yatırım yapanın kazandığını belirterek 1989’da Türkiye’de yaptıkları yatırımdan çok az ciro elde ederken bugün bu cironun 389 milyon avroya ulaştığını ifade etti.  König, yatırım amacıyla Türkiye’ye gittiklerinde bazı Almanların kendilerini anlamadığı belirterek “Ucuz iş gücü için mi gittiniz?” diye sordular” dedi. O zaman Almanların kendilerini anlamadığını ifade eden König “Biz üç aşamalı bir stratejik hedefle Türkiye’de yatırım yaptık. İlk 5 yıl sadece Türkiye pazarı için ürettik. İkinci olarak da Türkiye’deki işletmelerimiz başka ülkelere ihraç etmeye başladı. Üçüncü aşama olarak da Türkiye’deki işletmelerimiz başka ülkelerde şirketler kurmaya başladı. biz devam edeceğiz. Artı değeri artırmak için yeni ürenler üretmek için çalışmalıyız.  Biz bu iki ülkenin yararına siyaset değil, iş yaptık” dedi.

KÖNİG : “TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPAN KAZANIR”

            Konuşmasında sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini anlatan König, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’ya da dayanışma için gittiklerini belirterek “Belediye başkanı bana çimento fabrikası projesini gösterdi. Fransızlar yapacaktı, fakat yapmadı. Arkadaşlarımı 3 gün sonra Soma’ya gönderdim. Arsa aldık. Ve çimento fabrikasını kurduk. Türkiye’de yatırım yapan kazanır. Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz. Artı değeri arttırmak için yeni ürünler üretmek için çalışmalıyız. Türkiye’nin heyecanlı, genç nüfusuyla bulunu başaracağız” diye konuştu.

VERHEUGEN : “TÜRKİYE OLMADAN AB’NİN GELECEĞİ YOK”

            Eski Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen de konuşmasında 2004’te, AB’nin genişleme süreci sonuç raporunda Türkiye’nin üyelik süreci görüşmelerinin devam ettirilmesini tavsiye ettiğini hatırlatarak “15 yıl sonra bugün eğer Türk – Alman ilişkilerini düşündüğümüzde, Türkiye hiç şüphesiz ekonomik ve kültürel olarak Avrupa’nın vazgeçilmez bir parçasıdır. Hiç şüphesiz Batı ittifakının bir parçasıdır. Türkiye olmadan birliğin geleceği yok” dedi.  Türkiye’nin ne yaparsa yapsın her zaman haksız olarak göründüğünü ve Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerinin yeterince anlaşılmadığını anlatan Verheugen “Türkiye’nin AB’ye üyelik yolunun kesilmesinin sorumlusu Türkiye değildir. Buna neden olanlar hangi tarihi sorumluluğu üstlenmiş olduğunu iyi düşünmeliler. Zorluklarla karşı karşıyayız. Bunları ancak birlikte aşabiliriz. Türkiye, AB’ye mutlaka üye olmalıdır. Çünkü, Türkiye’ye ihtiyacımız var” dedi.

            Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın eski Türkiye sorumlusu müsteşarı Wittke de Genel Kurulda yaptığı konuşmada Almanya ve Türkiye arasında geçen yıl başlatılan ilişkilerin daha iyiye gitmesi için başlatılan sürecin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

MİTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZER: ALMANYA’DAN KARDEŞ ODAMIZ OLMASINI İSTERİZ.

            Öte yandan Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Kuruluna genel kurul delegesi olarak katılan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, genel kurulun son derece yararlı geçtiğini ifade ederek “Genel kurulda, Alman işadamlarına başta Volkswagen olmak üzere Alman firmalarının Türkiye’de yatırım yapması çağrısı yapıldı. Bunu birçok Alman yetkili de destekleri. Ayrıca Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda da Alman işadamlarından önemli bir destek gördük. Berlin Büyükelçimizin iki ülke arasındaki kardeş şehir sayısının arttırılması çağrısı bizim için önemli idi. Biz de MİTSO olarak Almanya’dan bir oda ile kardeş oda olmak istiyoruz. Bu konuda daha önce bazı girişimlerde bulunmuştuk. Büyükelçimizin bu çağrısı sonrasında Almanya’dan bir oda ile bir kardeş oda olmak için girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.