Türkiye İş Bankası’ndan MİTSO’ya çok özel bir armağan: İŞ BANKASI MİLAS ŞUBESİNİN KURULUŞUNU VEREN CUMHURİYET GAZETESİ

23.03.2021 11:36

Türkiye İş Bankası Milas Şubesinden Milas Ticaret ve Sanayi Odasına çok özel bir armağan geldi. Bankanın Milas Şube Müdürü Ali Karaman ve II. Müdürü Şehnaz Bozdemir, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘i ziyaret ederek bankalarının Milas şubesinin kuruluş haberini veren Cumhuriyet gazetesinin 28 Haziran 1929 tarihli görselini verdiler. Cumhuriyet gazetesinde bankanın ilk Genel Müdürü Celal Bayar ile yapılan görüşmenin haberinde İzmir şubesi muhasebecisi Hulusi Beyin Milas şubesi müdürlüğüne atandığı yazıyor.

Türkiye İş Bankası Milas Şubesi Müdürü Ali Karaman ve II. Müdürü Şehnaz Bozdemir‘in dijital ortamdaki görselini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘e armağan ettikleri 28 Haziran 1929 tarihli Cumhuriyet gazetesinde haber aynen şöyle yer alıyor:

Cumhuriyet

Cuma 28 Haziran 1929

İş Bankasının faaliyeti

5 – 10 Milyon lira gibi işler için hariçten vasıta aramamalıyız

Celâl Beyin beyanatı

Devlet Bankasının da güzide Türk gençlerine malik olan böyle bir müesseseden istifade edeceğini zannediyorum

İş Bankası Umum Müdürü ve İzmir Meb’usu Mahmut Celâl Beyefendi, bir kaç günden beri şehrimizde  bulunmaktadır. Dün bir muharririmiz, Celâl Beyefendiye mülaki olarak kendisiyle bazı mes’eleler hakkında görüşmüştür.

Bankaya ait işler için İstanbula geldiğini ve burada bir iki hafta kadar kalacağını söyliyen Celâl Beyefendi bankanın muhtelif yerlerde yeni şubeler açmağa karar verdiğini teşhir ederek demiştir ki;

Bankanın yeni Şubeleri

“…. Bugün Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Trabzon, Giresun, Samsun, Zonguldak, Ayvalık, Edremit, Balıkesir, Mersin, Adana, Kayseri, Tarsus, Bergama ve Nazillide olmak üzere 19 şubemiz hali faaliyette bulunmaktadır. Temmuz zarfında Erzurum, Akhisar, Ordu, Ödemiş ve Milâsta yeni 5 şube-

(Mabadi sa 4 sü 1 – 2 de)

Haberin devamı ise 4’üncü sayfa, 1’inci ve 2’inci sayfalarda aynen şöyle veriliyor:

Sayfa 4

İş Bankasının faaliyeti

(Birinci sahifeden

mizin daha küşat resmini yapacağız. Yeni şubelerden bazılarının küşat resmini yapmak ve mevcutları görmek üzere yakında Anadolu dahilinde seyahate çıkmak istiyorum.

Temmuzda açılacak şubelerin müdürleri tayin; memur kadroları ikmal edilmiş ve binaları hazırlanmıştır. Samsun ikinci müdürümüz Sait Hamit Bey Erzurum, Ankara ihtiyat müdürümüz İzzet Bey Akhisar, İzmir şubemiz istihbarat şefi Bedri Bey Ödemiş, İstanbul şubemiz emtia şefi Vehbi Bey Ordu ve İzmir şubemiz muhasebecisi Hulusi Bey Milâs şubeleri müdürlüklerine tayin edilmişlerdir.

Temmuzdan sonra da sene sonuna kadar İsparta, Konya, Amasya, Antalya, Uşak ve Zile’de birer şube açacağız. Bu suretle sene sonunda İş Bankası 28 şubeye malik olacaktır.”

Türkiye İş Bankası Milas Şubesi yöneticilerinin bankalarının Milas’ta bir şubelerinin açılışını haber veren 28 Haziran 1929 tarihli Cumhuriyet gazetesinin görselini vermelerine çok sevindiğini belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, müdürler Ali Karaman ve Şehnaz Bozdemir‘e teşekkür etti.

İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlar doğrultusunda Atatürk‘ün direktifiyle 26 Ağustos 1924 tarihinde kurularak iki şube ve 37 personelle hizmete başlayan Türkiye İş Bankası’nın Milas şubesi 1929 yılının Temmuz ayında hizmete girmiş, ilk şube müdürü olarak Bankanın İzmir şubesinin muhasebecisi Hulusi Bey atanmıştı. Türkiye İş Bankası Milas Şubesi, 1955 yılında Milas Ticaret ve Sanayi Odasına üye olmuştu.

Yazı detayını buraya yazınız