MİTSO'ya hoşgeldiniz. Bugün: 12 Kasım 2018, Pazartesi




MİLAS 5. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ “BOLLUK VE BEREKET” DİLEKLERİYLE YAPILDI

MİLAS 5. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ  “BOLLUK VE BEREKET” DİLEKLERİYLE YAPILDI

Sahip olduğu 10 milyon dolayındaki zeytin ağacı ile Türkiye’nin önde gelen zeytincilik bölgelerinin başında gelen Milas’ta 5. Zeytin Hasat Şenliği bolluk ve bereket dilekleriyle yapıldı. Şenliğe Milas’a komşu il ve ilçelerden de pek çok kişi katıldı. Şenlikte ARAGELA Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği’nin Türk ve Azeri açılarının yaptıkları zeytinyağlı yemek gösterisi ile bu kez ilk kez ilçeler düzeyinde düzenlenen zeytinyağlı yemek yarışması büyük ilgi gördü. Tanınmış birçok gazeteci ve televizyoncuyu da konuk eden şenlikte beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç’ın zeytin zeytinyağı ile ilgili önerileri de ilgiyle izlendi.

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yüzde 6.7’sinin bulunduğu, yüzölçümünün yüzde 22.6’sı zeytinliklerle kaplı olan ve yaklaşık 10 milyon zeytin ağacına sahip Milas’ta 5. Zeytin Hasat Şenliği “bolluk ve bereket” dilekleriyle yapıldı. Şenlikte, önceki yıllarda mahalleler arası düzenlenen zeytinyağlı yemek yarışması bu yıl ilk kez ilçeler arasında yapıldı. Muğla’nın 13 ilçesi de birbirinden ilginç zeytinyağlı yemeklerini yarıştırdı. Komşu il ve ilçelerden zeytin ve zeytinyağı severler Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne  ilgi gösterdiler. Milas 5.Zeytin Hasat Şenliği programı kapsamında yapılan sembolik hasat ve zeytinyağı sıkımında elde edilen zeytinyağını tadı,  zeytinyağı sıkımından sonra ikram edilen zeytinyağlı börekler ve diğer yemeklerin lezzetleri ise tadanların damaklarında kaldı. ARAGELA Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği’nin Türk ve Azeri aşçıları, şenlik alanında zeytinyağlı yemek yaparak şenliğe katılanlara ikram ettiler. Şenlik alanındaki stantlarda sergilenen Milas’ın türlü türlü sofralık zeytinleri ile çeşitli markalı zeytinyağları özellikle şenliğe komşu il ve ilçelerden gelenler tarafından bol bol satın alındı.

PROTOKOL DA İLGİ GÖSTERDİ

Milas’ta bu yıl 5’incisi düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği’ne Muğla protokolü de yoğun ilgi gösterdi. Başta Muğla Valisi Esengül Civelek olmak üzere Muğla’nın 7 Milletvekilinden 4’ü şenliğe katıldılar. Şenliğe katılan Muğla Milletvekillerinden M. Yavuz Demir (AKP) Suat Özcan (CHP) ve Metin Ergun (İYİ Parti)’un Milaslı oluşları ve Mürsel Alban’ın (CHP) ise uzun yıllar Milas’ta çalışmış olması dikkat çekti. Şenliğe ayrıca Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal’ın da olduğu çok sayıda bürokrat katıldılar.

Milas 5. Zeytin Hasat Şenliği’nin ev sahipliğini ise başta Milas Kaymakamı Eren Arslan, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ile Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı yaptılar ve gelen konuklarla ayrı ayrı ilgilendiler.

  1. ENDER SARAÇ’TAN ZEYTİNYAĞLI TAVSİYELER

Şenliğe konuk olarak katılan beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç izleyenlere bol bol zeytinyağı ve zeytin yemeleri için önerilerde bulundu. Saraç, özellikle 2025’ten sonra dünyada her 3 kişiden birinin alzheimer olacağını belirterek bu hastalığı önlemenin en iyi yolunun bol bol zeytin, zeytinyağı ve zerdeçal yemek olduğunu söyledi. Zeytin ve zeytinyağı ile birlikte zerdeçal, kişniş, zencefil, çörekotu, ceviz yenilmesi gerektiğini anlatan Dr. Ender Saraç bünyelerindeki yoğun metal birikimi olduğu için dip balıklarının ve midyenin asla yenilmemesi gerektiğini bildirdi. Erkeklerin vücutlarının kaslı olması gerektiğini ifade eden Dr. Ender Saraç, sağlıklı bir vücut için erkeklerin bel kalınlığının 94 cm.’yi, kadınların bel kalınlığının ise 88 cm.’yi geçmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

MENTEŞ KÖYÜNDE HASAT, EKİNDERE’DE SIKIM

Milas 5. Zeytin Hasat Şenliği’nde Muğla Valisi Esengül Civelek ve diğer protokol üyelerinin de katılımıyla sembolik hasat da yapıldı. Milas’ın Menteş mahallesinde Özcan Sabancı’nın zeytinliğinde hasat edilen zeytinler Ekindere mahallesindeki Zavendik fabrikasında sıkılarak zeytinyağına dönüştürüldü. Elde edilen zeytinyağı, şenliğe katılanlara dağıtılarak tattırıldı. Zeytinyağı fabrikası yöneticileri tarafından hasada katılanlara zeytinyağlı börekler ve çeşitli yemekler ikram edildi.

ZEYTİNDOSTU’NDAN TADIM EĞİTİMİ

Türkiye genelinde zeytin ve zeytinyağının tanıtımı için çaba göstermekte olan Zeytindostu Derneği de Milas 5. Zeytin Hasat Şenliği’nde yer aldı. Dernek yöneticileri, şenliğe katılanlara iyi, kaliteli zeytinyağının nasıl olması gerektiğini anlatarak zeytinyağı tadım eğitimi verdiler. Dernek yöneticilerin Eczacı Atilla Totoş, Milas zeytinyağının aroması zengin bir zeytinyağı olduğunu belirterek “Milas zeytinyağı genizde hafif bir yanma duygusu uyandırır. Bu yanma ve acılık duygusu, zeytinyağının içindeki yararlı bileşenlerin etkisiyle oluşur ve zeytinyağının kalitesini gösterir” dedi.