NEFES KREDİSİNDE KREDİNİN EN ÇOK ON BİNDE 3’Ü KADAR MASRAF ALINABİLECEK

03.04.2017 16:26

KOBİ’ler için uygulamaya koyulan “Nefes Kredisi”nde ilgili bankalar sadece on binde 3 masraf talep edebilecek.

TOBB’ye üye oda ve borsaların üyesi KOBİ’lerin kredi ihtiyaçlarını karşılamak için TOBB ve üye odaların mevduatlarını kredi olarak kullandırmak üzere TOBB ve Kredi Garanti Fonu’nun teminat desteği ile başlatılan “TOBB Nefes Kredisi”nde, ilgili bankalar tarafından sadece on binde 3 masraf alınabileceği bildirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi odalara ve borsalara üye olan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) finansmana erişimde sıkıntılar yaşaması üzerine bir süre önce TOBB’nin girişimiyle “Nefes Kredisi” yürürlüğe girmişti. Buna göre; TOBB ve üyesi oda ve borsalar, mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırmak için harekete geçmişlerdi. TOBB ve Kredi Garanti Fonu (KGF), KOBİ’lere verilecek kredilere teminatı üstlenmişler ve kredi vermek üzere T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A. Ş ile TOBB arasında bir protokol imzalanmıştı. Daha sonra TOBB ve üyesi oda ve borsalar bu iki bankaya mevduat yatırarak üyeleri olan KOBİ’lere “Nefes Kredisi” verilmesinin önünü açmışlardı. Buna göre TOBB kendi kaynaklarından, protokol yapılan iki bankaya 500 milyon liralık bir mevduat hesabı açtırdı. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Denizbank A.Ş. de bu mevduatın 10 katı olan 5 milyar TL tutarında kredi vermeyi üstlendiler.

MİTSO ise bu kapsamda T.C. Ziraat Bankası ile Denizbank’a 75’er bin TL yatırarak bunun 10’ar katı olan 750 biner liradan toplamda 1 milyon 500 bin TL tutarında üyeleri için kredi olanağı yarattı. Nefes Kredisi kapsamında KOBİ’lere verilecek kredi miktarı 50, 100 veya 150 bin TL olarak belirlenmiş ve bunlar arasından tercih yapma yetkisi ilgili odalara tanınmıştı. MİTSO da her iki bankaya yatırmış olduğu toplam 1 milyon 500 bin TL’ye karşılık bunun 10 katı olan 15 milyon TL tutarındaki kredi olanağından üyesi olan KOBİ’lerin 50’şer bin TL tutarında, yüzde 9.9 faizle Nefes Kredisi alabilmesine olanak sağlamış oldu.

NEFES KREDİSİNDE MASRAFLAR

T. C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Denizbank A.Ş.’den 12 Aralık 2016 tarihinden başlayarak alınmaya başlanan kredi kullanımlarında 250 TL KGF başvuru masrafı ile kefalet oranının binde 5’i oranında komisyon olmak üzere bir takım ücretler ödeniyordu. Ancak 27 Şubat 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile KOBİ’lerde kefalet oranı yüzde 85’ten yüzde 90’a yükseltilmiş, komisyon arını da banka ve KGF de dahil olmak üzere başka hiçbir masraf olmaksızın on binde 3 oranına düşürüldü.

Buna göre; yeni Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 20 Mart 2017 tarihinden başlayarak Nefes Kredisi kapsamında kullanılacak kredilerde, kredinin sadece on binde 3’ü kadar masraf alınabilecek. Bu durumda, MİTSO üyesi KOBİ’ler Ziraat Bankası veya Denizbank’tan Nefes Kredisi kapsamında 50 bin TL kredi almak istediklerinde sadece 15 TL masraf ödeyecekler.