DOLAR
32,5119
EURO
34,9417
ALTIN
2.434,71
BIST
9.795,47










TMO., ZEYTİNYAĞINDA LİSANSLI DEPOCULUK İÇİN İHTİYAÇ VE TALEP DURUMUNU ARAŞTIRIYOR.

TMO., ZEYTİNYAĞINDA LİSANSLI DEPOCULUK İÇİN İHTİYAÇ VE TALEP DURUMUNU ARAŞTIRIYOR.
20.01.2017 08:03
0
A+
A-

*Zeytinyağında lisanslı depoculuk konusunda ihtiyaç ve talep belirlemesi için T.M.O tarafından Ege’nin zeytinyağı üreten il ve ilçelerinde araştırma başlatıldı.

*T.M.O. İzmir Şube Müdürlüğünden uzmanlar Milas’ta İlçe Tarım Müdürlüğü, MİTSO ve Ziraat Odası’nda görüşmelerde bulundular.

 

            Toprak Mahsulleri Ofisi, zeytinyağında lisanslı depoculuk için ihtiyaç araştırması başlattı. T.M.O. İzmir Şube Müdürlüğü uzmanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talimatıyla aralarında Milas’ın da olduğu Muğla ve Aydın’ın zeytinyağı üretilen ilçelerinde incelemelerde bulundular. Milas’ta Tarım İlçe Müdürlüğü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası’nı ziyaret eden T.M.O uzmanları, lisanslı depoculuk için ihtiyaç ve talep belirlemesi için ihtiyaç ve talep durumunu belirlemek üzere notlar aldılar.

             Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talimatıyla T.M.O. İzmir Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Y.Mühendisi Başuzman Kazım Altan, Ziraat Y. Mühendisi Uzman Nizamettin Temli, Ziraat Y. Mühendisi Teoman Örku, Ege’nin zeytinyağı üretilen il ve  ilçelerinde lisanslı depoculuk için ihtiyaç ve talep belirlemesi için ön araştırma başlattılar. Öncelikle Milas’a gelen T.M.O, uzmanları İlçe Tarım Müdürlüğü, MİTSO ve Ziraat Odası’nda görüşmeler yaptılar.

            T.M.O. uzmanları MİTSO’da oda Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu ve Basın Danışmanı ve İletişim ve Halkla İlişkiler Görevlisi Olcay Akdeniz ile lisanslı depoculuk konusunda Milas’ın ürün yapısı ve olası talepler konusunda görüşmede bulundular. Milas’ta zeytinyağı üretim kapasitesi, üretilen zeytinyağının depolama ve satış alışkanlıkları hakkında bilgi edinen T.M.O uzmanları, Milas’ta zeytinyağı için lisanslı depoculuğa ihtiyaç duyulup duyulmadığını, Milas’ta lisanslı depoculuk yapılması durumunda talep gelip gelmeyeceğine yönelik çeşitli sorular yönelttiler.

            MİTSO’da gördükleri ilgiye ve konuyla ilgili olarak edindikleri bilgiler için teşekkür eden T.M.O uzmanları daha sonra Yatağan, Çine, Aydın’da lisanslı depoculuğa olan ihtiyaç ve talep durumunu saptamak üzere Milas’tan ayrıldılar.

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR?

            5300 sayılı Kanunla düzenlenen Lisanslı Depoculuk’un amacı yasada, “tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve  derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlamak…” olarak açıklanıyor. Bakanlıkça verilecek izinle kurulacak olan lisanslı depolar, ürünlerin sağlıklı koşullarda, ticari amaçla korunduğu tesisler olarak tanımlanıyor.

            Lisanslı depoculukla; hasat dönemlerinde tarım ürünlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesi hedefleniyor. Lisanslı depoculukla aynı zamanda finans sıkıntısı çeken küçük çiftçilerle ürün sahipleri, lisanslı depolara verdikleri ürünleri karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığı ile bankalardan kredi ve finansman sağlayabiliyorlar. Lisanslı depoculukla aynı zamanda kaliteli üretim teşvik edilirken ürünlerde standartlaşmaya gidilmesi de özendiriliyor.