DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62










MİLAS, 3. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İLE ŞENLENDİ VE UMUTLANDI

MİLAS, 3. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İLE ŞENLENDİ VE UMUTLANDI
24.11.2016 14:45
0
A+
A-

Sahip olduğu yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’nin önemli zeytincilik bölgelerinin başında gelen Milas, bu yıl 19 / 20 Kasım tarihlerinde yaptığı 3. Zeytin Hasat Şenliği ile şenlendi. Şenlikte, Milas zeytin ve zeytinyağına gösterilen ilgi ise Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerini umutlandırdı.

            Şenlikten bazı notlar şöyle:

            Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık % 6’sına sahip olan Milas, yıllardır zeytin ve zeytinyağının yanlış yöntemlerle elde edilip yanlış şekilde saklanması nedeniyle uğradığı kalite kaybının zararını çekiyordu. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde Milas Kaymakamlığı ve Milas Belediye Başkanlığının desteği, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve TARİŞ’in katkılarıyla üç yıldır yapılmaya başlanan Zeytin Hasat Şenlikleri, üreticinin umutlarını arttırdı.

Şenlikler üreticiyi de tüketiciyi de bilinçlendirdi

            Şenliklerde, zeytinin erken hasat edilmesi, hava alan plastik kasalar içinde en kısa sürede fabrikalara taşınması ve bekletilmeden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağının hava ve ışık almayan krom çelik kaplarda saklanması konusunda yapılan uyarılar olumlu sonuçlar vermeye başladığı görüldü. Şenliklerden etkilenen tüketicilerin de erken hasat, soğuk sıkım  zeytinyağı taleplerinin artmaya başlaması, yağ üreticilerinin zeytin ve zeytinyağının kalitesini olumsuz şekilde etkileyen eski yöntemlerden giderek uzaklaşmaya başlamasına neden olduğu saptandı.

Şenlikler, Milas’ta markalaşmayı özendirdi

            Milas Zeytin Hasat Şenliklerinin bir etkisi de markalaşmada ortaya çıktı. Daha önce Milas’ta bir elin parmaklarını geçmeyen markalı zeytinyağı üretimi, şenliklerin de etkisiyle üretici firmalarda oluşan bilinçlenme sonucunda 40’ı aştı. Markalaşan Milas zeytinyağı, bazı ulusal ve uluslararası yarışmalarda madalyalarla dönmeye başlayınca üreticinin yüzü gülmeye başladı.

Kendiliğinden “naturel”

            Milas’ın yüzölçümünün % 22.6’sını kaplayan zeytinliklerin % 85’inin dağlık arazide olması ve bu nedenle zeytinlere sulama yapılamaması, gübre ve ilaç verilememesi, üretilen zeytin ve zeytinyağlarına kendiliğinden “naturel” olma özelliği kazandırıyor. Bu da Milas zeytin ve zeytinyağının daha çok ilgi görmesine neden oluyor.

Memecik zeytinlerinin tadı, lezzeti, kokusu bir başka

            Milas’taki zeytinliklerde yörenin doğal türü olan “memecik” türü zeytin ağaçları bulunuyor. Memecik zeytinlerden elde edilen zeytinyağının kendine özgü bir tadı, lezzeti ve yoğun bir aroması bulunuyor. Gerçek memecik zeytinlerinden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağı ağza alındığında yeni kesilmiş çimen veya çağla kokusu duygusu uyandırıyor. Zeytinyağı yutulduğunda ise genizde hafif bir yanma duygusu oluşuyor. Zeytin tadım uzmanlarına göre bu özellikler, Milas zeytinyağının farklı özelliğinin ve kalitesinin bir göstergesi sayılıyor.

Milas’ın yerel zeytinyağlı yemekleri yarıştı

            Milas Zeytin Hasat Şenliklerinin en çok ilgi çeken özelliklerinden birisi de, Muğla’nın “büyükşehir” olmasından sonra “mahalle” olarak anılmaya başlanan köylerin zeytinyağlı yemek yarışmaları oldu. Muhtarların öncülüğünde hazırladıkları çeşit çeşit yerel yemeklerle yarışmaya katılan köyler, şenliğe ayrı bir renk kattılar. Uluslararası Şefler Derneği AREGALA ve Sınır Tanımayan Şefler Derneği’nin Türk, Azerbaycanlı, Yunan ve Romen aşı şeflerinin yaptığı değerlendirmede en çok puanı Milas’ın yerel böreklerinden tepsi böreği ile çaykama böreği, ana yemeklerden ekşili köfte, keşkek, tavuk dolması, ot yemeklerinden kaba kavurması, salatalardan turp salatası çekti. Yarışmaya katılan tüm muhtarlıklar birer çeyrek altın ile ödüllendirilirken yarışmada ilk üç dereceyi alan muhtarlıklara ise bir firma tarafından elektrikli ev eşyaları armağan edildi.

Milaslı yerel sanatçılar ve gruplar müzikleriyle şenliği daha bir şenlendirdi

            Milas’ın yerel sanatçılarının ve müzik topluluklarının müzik dinletileriyle şenlendirdiği şenlikte Turgut Taş ve Yaren Grubu ile Grup Ada şenliğe katılanları coşturdular.

Şenlik, politikacılara da zeytin dalı oldu.

            Ankara politikasında kolay kolay bir araya gelmeyen CHP’li ve AKP’li politikacıların birlikteliği dikkat çekti. CHP’li Muğla Büyükşehir ve Milas Belediye Başkanlarının yanısıra CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ile AKP’li Muğla Milletvekili Nihat Özdemir ve diğer yerel politikacılar, zeytin dalının barış sembolü olmasını çağrıştırırcasına şenlik alanında dostluk görüntüleri sergilediler.

Milli Piyango’dan Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği’ne özel ilgi

            Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği’ne Milli Piyango idaresinden de destek geldi. Milli Piyango 19 Aralık çekilişleri için hazırlanan piyango biletlerinde Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği’nin logosuna yer verdi. Bu nedenle Milas’ta çok büyük ilgi gören piyango biletleri, şenlikten bir hafta önce tükendi.

Reşit ÖZER : MİLAS ZEYTİNCİLİĞİNİ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR

            Milas’ta Zeytin Hasat Şenliklerinin başlamasında ve sürdürülmesinde öncülük yapan ve en büyük pay sahibi kuruluşların başında gelen Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas zeytin ve zeytinyağının hak ettiği değeri bulması için adım adım hedefe yaklaşıyoruz” dedi. Daha düne kadar Türkiye piyasasında “rafinajlık yağ” gözüyle bakılan Milas zeytinyağının MİTSO’nun son yıllarda yoğunlaşan çabaları sonucunda hak ettiği değeri bulmaya başladığını anlatan Reşit Özer şöyle konuştu:

            “Daha düne kadar Milas zeytinyağına rafinajlık yağ diye bakılıyordu. Milas zeytin ve zeytinyağının makus talihini yendik. Artık Milas zeytinyağı, erken hasat edilir, soğuk sıkımla sıkılır ve gün ışığı görmeyen, hava almayan kaplarda saklanırsa çok üst düzeyde kaliteli bir yağ olduğunu kanıtladık. Bunda gerek 8 yıldır yapmakta olduğumuz Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarlarının, gerekse 3 yıldır yapmakta olduğumuz Zeytin Hasat Şenliklerinin çok büyük etkisi oldu. Bir kere üretici, elinde çok değerli bir ürün olduğunu fark etti. Erken hasat başladı. Hasat edilen zeytinler hava alan plastik kasalar içinde kısa sürede fabrikalara taşınır oldu. Fabrikalarda soğuk sıkım oranı arttı. Alınan zeytinyağları artık uygun kaplarda saklanmaya başladı. Hepsinden önemlisi, tüm bunların sonucu olarak ürüne güvenen üretici markalaşmaya başladı. 40’ı aşkın zeytinyağı markamız oluştu. Tüm bunlar doğru yolda ilerlemekte olduğumuzun bir göstergesi. Gelecek yıllarda Milas zeytin ve zeytinyağı çok daha büyük değerler kazanacak. Bunu gören birçok İstanbullu, İzmirli artık Milas’tan zeytinlik satın almaya başladılar. Milas zeytinciliğini güzel günler bekliyor.”

img_0005 img_0106 img_0277 img_0280 img_0555 img_0816 img_0832