KOBİLERİN KREDİ KEFALET SORUNUNU KGF ÇÖZÜYOR
*KGF, banka kredilerine büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin teminat problemini çözmeyi amaçlayan bir kuruluş.
*KGFnin kredi teminat üst limiti 1 milyon TL. Bu teminatın yüzde 80i KGF tarafından karşılanırken kredi kuruluşu ise en az yüzde 20 kredi riski üstleniyor.
*MİTSO, KOBİlere KGFnin nasıl kefalet desteği sağlayabileceği konusunda önümüzdeki günlerde bir bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.
KOBİlerin bankalardan kredi istemlerinde aşamadıkları teminat sorunlarını çözmek amacıyla kurulmuş olan Kredi Garanti Fonu (KGF), bu kuruluşlara kredi kefalet desteği sağlayarak banka kredilerinin önünün açılmasını sağlıyor. MİTSO, kredi kefaleti nedeniyle banka kredilerinden yararlanamayan KOBİlerin KGF aracılığıyla bu sorunu nasıl aşabilecekleri konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenlemeye hazırlanıyor.
1993 yılında, T.C. Hükümeti ile o zamanki Federal Almanya Hükümeti arasında imzalanan Küçük ve Orta Boy İşletmeler için bir Kredi Garanti Fonu Kurulmasına Yardım anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre; banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük ve orta boy işletmelerin bankaların istediği kredi teminatlarını karşılamak üzere KGF adıyla bir kredi kefalet kuruluşu kurulmuştu. Kuruluşun yüzde 33.1 payı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yüzde 33.1i Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yüzde 0.28i Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve daha küçük oranlarda Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı tarafından karşılanmıştı. Ayrıca Türkiyede faaliyette bulunmakta olan 20 banka da 1.6 oranında hisse sahibi olarak kuruluşta yer almıştı.
Oluşturulan Kredi Garanti Fonu (KGF), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri, ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelik ile tanımlanan gerçek veya tüzel kişi işletmeler ile KOBİ kapsamında sayılan Esnaf ve Sanatkarlar, Serbest Meslek Mensubu, Tarımsal İşletme ve Çiftçi niteliklerini taşıyan gerçek veya tüzel kişi işletmeler yararlanabileceği kredi kefalet desteği sağlamaya başladı.
Başarı vaat eden genç ve yaratıcı girişimcilerin büyüme ve gelişmelerine destek veren KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini de ortadan kaldıran bir kuruluş olarak çalışmalarını sürdürdü.
Çalışan sayısı 250yi ve yıllık cirosu aktif büyüklüğünden her biri 25 milyon TLyi aşmayan işletmeler KOBİ olarak kabul edilirken bu kuruluşlarla, imalat sanayi yanında hizmetler ve madencilik sektöründeki girişimcilerin de taleplerini kredi teminat istemleri KGF tarafından karşılanıyor.
KGFnin kredi teminat desteğinden yararlanabilmek için ilgililerin anlaşmalı bankalar aracılığıyla başvurularını yapmaları gerekiyor. Bir KOBİ için kefalet üst limiti 1 milyon TL. olarak uygulanıyor. Ayrıca bu KOBİnin doğrudan ya da dolaylı risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limiti 1 milyon 500 bin TL olarak uygulanıyor.
KGM, işletme ihtiyacına dönük her türlü kredi için kefalet sağlıyor. Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan KGF, kredinin en çok yüzde 80ine kadar kefalet desteği sağlarken riskin en az yüzde 20sini ise kredi kurumunun paylaşması isteniyor.
MİTSO, KGFYİ TANITACAK
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Kredi Garanti Fonu (KGF)nin yöremizde yeterince tanınmadığını belirterek kuruluşun Milastaki KOBİlere tanıtımı için kısa bir süre sonra bir tanıtım toplantısı düzenleneceğini bildirdi. KGFnin Bodrum Şube Başkanı İbrahim Turhanın MİTSOyu ziyaret ederek kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdiğini anlatan Enver Tuna KGF, Milas yöresinde çok bilinmiyor ve tanınmıyor. Bu nedenle birçok Milaslı KOBİ, yeterli kredi teminatı sorununu çözemediği için kredilerden yararlanamıyor. MİTSO olarak Milaslı KOBİlere KGFnin tanıtımını yapmak ve önlerine, kredilerden yararlanabilmeleri için önlerine yeni bir kapı açmak istiyoruz. En kısa sürede böyle bir toplantı düzenleyeceğiz dedi.